Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Bagge och Trio Isagel

Annons

VISA. I Nebbeboda skola i Blekinge väcktes den unge Harry Martinsons intresse för språket, naturen och världen. Hit har vissångaren och kompositören Martin Bagge återvänt för att fortsätta det kompositionsprojekt som han inledde för över femton år sedan. Tillsammans med trio Isagel (Mats Edén, fiol, Josef Kallerdahl. Bas och Tina Quartey, percussion) gör han 13 ömsinta och vackra Martisontolkningar. Allt presenterat i en exklusiv cd-kartong, med bland annat citat ur debutromanen ”Nässlorna blomma” i välmatat texthäfte.

Plattan har fått namnet ”Vägen ut”, precis som Martinsons uppföljarroman, och den följer samma tema, det vill säga uppbrottet från hembygden och vägen ut i världen. Bagge tar sig an uppgiften återhållsamt med intim, nästan viskande sång. Här finns utsatthet, täta naturlyriska stämningar men också det burleska i några sjömansdikter. Den vackra Göteborgsskildringen ”Vår i stapelstaden” har till exempel fått bli en hommage à Taube.

Flera duktiga gästsolister medverkar, bland andra norske Sigmund Groven, munspel, och Arve Henriksen, trumpet.

På några av spåren låter Bagge rösten vila och musiken själv få berätta. Det ger välbehövligt andrum på denna litterär-musikaliska resa som också bjuder på lite kuriosa: I ”Böljerna de blå”, hämtad ur SR-arkivet, medverkar Harry Martinson själv med lite ”ruladeirulla”.

Mer läsning

Annons