Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael backar upp Måns i finalen

Michael Blomqvist har körat bakom sin nära vän Måns Zelmerlöw sedan 2007. I kväll ska de ge järnet i ESC-finalen – med Måns på scenen och Michael en oktav under.

Annons
Michael Blomqvist.

WIEN. Michael Blomqvist är fortfarande lite segerrusig när NA får tag i honom, morgonen efter semifinalsuccén.

– Det var jäkligt skönt att gå till final. Allt gick bra. Det är ett svårt nummer med mycket teknik som måste klaffa. Men det har känts bra hela veckan och Måns levererade som vanligt, säger Michael Blomqvist från hotellets frukostmatsal.

Med gott om rutin från Mellon och Eurovision (se faktaruta) vet han vad som krävs. Eurovisionveckan innebär långa dagar med otaliga repetitioner och mycket väntan. Favoritskapet har vilat tungt på ”Heroes”. Alla tog bara för givet att den skulle gå till final, en press som påverkat alla i teamet runt Måns.

– Steg ett är avklarat och det känns som en stor lättnad. Efter framförandet i går stod Måns bakom scenen och hoppade jämfota som om han hade satt en boll i krysset i VM-finalen.

Under själva framträdandet står han med körkollegerna vid sidan av scenen, i sitt lilla ”kobås”, och sjunger. Michael Blomqvist tycker att det är ganska skönt att slippa framträda i rutan.

– Jag behöver inte köa i timmar till sminket och tänka på att hålla scenkläderna fräscha. Nu räcker det med schysta vardagskläder till green room.

Han har sjungit och turnerat med Måns Zelmerlöw sedan Melodifestivalen 2007 då Måns tävlade med ”Cara Mia” och Michael ingick i huskören. I år kom han med i kören i ”Heroes” lagom till den svenska finalen.

– Måns är otroligt lätt att jobba med. Vi har skitkul ihop och har blivit nära vänner. På scenen är han alltid stabil och väldigt proffsig. Han sjunger likadant varje gång, vilket är viktigt för mig som körsångare. I ”Heroes” är det särskilt viktigt i andra versen, då jag sjunger en stämma som följer hans solomelodi exakt, fast en oktav under.

Han berömmer österrikarnas organisation bakom scenen. Däremot är han inte lika positiv till själva tv-produktionen.

– Det är en ganska konstig produktion. Allt går väldigt långsamt. Och programledarna är minst tre för många. Conchita Wurst är skön, men jag tror inte att hon hade funkat som ensam programledare. Hon håller sig inte till manus. Det blir olika varje gång.

Vilka blir era svåraste konkurrenter i finalen?

– Att döma av publikens jubel i semin blir Israel farliga. Ryssarna lär få många röster från sina grannländer. Själv gillar jag Cyperns ballad, men den räcker nog inte till. Nej, för mig är det vi som är favoriter och vi ska ge så mycket det bara går – sedan är det bara att hålla tummarna.

Mer läsning

Annons