Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Millencolin

Annons

Jag har sett många Millencolin-konserter under åren. Från debutspelningen som trio i TBV-huset den 5 februari 1993 till jättespelningen på Järntorget den 8 juni 2002, releasepartyn på Varbergagården, Svampen, Slottet och Contan, 10-årsjubileumet på Club 700 och två gånger om på Conventum, samt många minnesvärda tidiga spelningar runt om i Örebro. Men är det någon spelning som förtjänar högsta tänkbara betyg så är det andra kvällen av 20-årsjubileumet i Brunnsparken. Precis som jag misstänkte var fredagens insats bara en uppvärmning för det var något helt annat som väntade på lördagskvällen, och då syftar jag inte enbart på låtvalet. Millencolin klev upp till en helt annan nivå.

Nästan alla singelhits hade sparats från dag ett och de framfördes hyfsat synkat till sina respektive videor som visades på en gigantisk duk bakom Fredrik Larzon. ”Kemp”, ”Ray”, ”E20 norr”, ”Mouse or man”, ”Lozin’ must”, ”Shut you out”, ”Penguins and polarbears” och inte minst ”Da strike”. Ruskigt imponerande och snyggt gjort.

Även om jag vanligtvis förespråkar lite mer obskyra låtar framför hits så var det omöjligt att inte stå emot framförandet denna kväll, och jag fick min beskärda del av obskyra låtar när gamla pärlor som ”Nosepicker” och ”Fazil’s friend” plockades fram, för att inte tala om Millencolins absolut första låt ”Pain”. 20-årsjubileum var ordet.

Den där duken levde sitt eget liv under hela kvällen och visade upp grafik och bildspel och den enda nackdelen var att de fyra medlemmarna ofta framstod som siluetter till bakgrunden. Helhetsintrycket blev ändå väldigt proffsigt och precis den lyxkrydda en kväll som denna förtjänade.

Efter sammanlagt 49 låtar avslutades hela kalaset med en version av ”Mr Clean” som fick hela Adolfsberg att gunga, och Örebropubliken och alla tillresta besökare från hela världen fick gå hem en minnesvärd upplevelse rikare. Lustigt nog skulle jag nog utan problem kunna plocka fram ytterligare 25 låtar som ”borde” ha spelats, men vi har väl förhoppningsvis ett 30-årsjubileum att se fram emot om tio år, för Millencolins vitalitet bör att fått en ordentligt skjuts efter en helg av kärlek och glädje.

Grattis Nikola, Mathias, Erik och Fredrik!

Mer läsning

Annons