Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Millencolin

Annons

På något sätt vill jag börja i fel ände när det gäller Millencolins nya skiva. Jag börjar med bonus-dvd:n som kallas ”A Pennybridge production”. Denna nygjorda film, klippt och regisserad av Erik Ohlsson, skildrar det karriärdefinierande albumet ”Pennybridge pioneers” från lite olika synvinklar. Dels med bilder från inspelningen i West-beach Recorders i Hollywood 1999, dels med liveframträdanden där samtliga låtar från skivan spelas från de senaste årens turnerande och dels med nygjorda retrospektiva intervjuer.

Det som framgår av allt detta är att ”Pennybridge pioneers” blev bryggan mellan ”gamla” och ”nya” Millencolin. Skivan som tog dem från skatepunksoundet till ett mer moget och rockigt sound. Detta gjorde skivan till en av deras mest populära, och efter att de framförde den i sin helhet från start till mål under Satins sista kväll på Olaigatan utvecklades konceptet till en hel världsturné som på sätt och vis kan sägas avslutas med denna dokumentation.

I de äldre bilderna ser vi ett ungt Millencolin som får resa till den studio där alla deras inspirationskällor spelade in sina skivor. De är inspirerade och upphetsade över att vara på klassisk mark, och i och med att skivan blev en succévar resan värd besväret. I dokumentären får vi även se bakombilder från inspelningarna av skivans två videos som också gjordes i Hollywood.

Den här dvd:n visar hur stora Millencolin är. Det är lätt att glömma bort att de är ett världskänt band som inom sin genre hör till toppskiktet och samtidigt ständigt är ambassadörer för Örebro.

Själva cd:n är en samling med mer obskyra låtar från alla singelsläpp sedan just ”Pennybridge pioneers”, toppad med de två nya låtarna ”Carry you” och ”Out from nowhere”. Trots att låtarna täcker in ungefär tio år så spretar samlingen inte alls, inte ens ljudmässigt. Det blir faktiskt en ganska påtaglig albumkänsla och knappast en ihopsamling av överblivet material bara för sakens skull.

Som en personlig favorit måste jag lyfta fram ”E20 Norr”, den svenska ”översättningen” av ”Battery check” som är en av bandets starkaste låtar och framför allt en av deras tydligaste ”Örebrolåtar”. Och med det sagt undrar jag lite var just ”Örebro” tog vägen? Borde inte den haft sin plats på denna skiva?

Annars är ”Carry you” en riktig pärla som faktiskt kunde haft sin naturliga plats på just ”Pennybridge pioneers”, om den hade skrivits för tretton år sedan.

”The melancholy connection” är ett piggt utspel från Millencolin trots att den till större delen innehåller gammalt material, men som i det här formatet blir mycket trevligt på alla sätt och vis.

Mer läsning

Annons