Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mohlavyr

Annons

ALTERNATIVPOP. Mohlavyr är multiinstrumentalisten Ulrika Mohlin. I slutet av 2000-talet läste hon på Örebro konstskola och träffade sina bandmedlemmar Anton Eriksson (cello), Magnus Norström, Christian Wikström och Henrik Jansson.

Bandet har gjort flera spelningar i Örebro, bland annat på Örebrofesten och Live at heart. Efter Mohlins avslutade musikstudier på universitetet släpper nu Mohlavyr sitt debutalbum.

Bandets ambition är att kombinera konst med musik för att nå en bredare upplevelse. Utgångspunkten är pop som fylls på med allt från cello, cittra och dragspel. Till och med ljudet av en motionscykel får plats bland buketten av instrument som samsas på Fish in Trees.

Ibland, som i öppningsspåret No One blir det dramatiskt, lite känsla av varieté, som om bitar av albumet var ett soundtrack till en musikalfilm.

Men mestadels är musiken smäktande och eftertänksam. Med den konstnärliga bakgrund som Mohlin har är omslaget fyllt av hennes bilder.

Disaster, med drivande trummor, munspelssolo och tysta partier där endast en bas eller lätta trummor håller låten vid liv tänker jag för mig själv: Visst har Ulrika Mohlin vissa likheter rent röstmässigt med Sahara Hotnights sångerska Maria Andersson? Stundtals även lite Linda Perry (4 non blondes).

Den bitterljuva My Walk, med fint blås och lätt piano är en av mina favoriter på skivan.

Övergångarna och de små kontrasterna till nästa låt (i detta fall My dilemma) gör skivan spännande att lyssna på. Från en singer-songwriter inspirerad låt till ett dramatiskt hopkok där instrumenten sticker ut på ett helt annat sätt än i föregående låt gör man förtjänstfullt bra.

Skivan känns genomarbetad, missa inte att höra om musiken är lika bra när den framförs live på lördagens releasefest (Bio Roxy).

Mer läsning

Annons