Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikfest i Zappas spår

På lördag samlas fyra band och spelar musik av och som inspirerats av Frank Zappa. Jan-Ove Jönsson är programansvarig för Hallsbergs Jazz- och bluesklubb är ett riktigt Zappa-fan.

Annons
Frank Zappa, här fotograferad under en konsert 1978.

– Frank Zappa är en av mina stora idoler, han och Miles Davis, Jag hörde honom första gången 1968 med Hot Poop från skivan We’re only in it for the money, säger Jan-Ove Jönsson.

Men det var inte förens skivan Apostrophe som Jan-Ove började lyssna rejält på Zappa.

– Jag var helt såld efter den skivan, sedan gick jag tillbaka och lyssnade på det han gjort under 60-talet och första hälften av 70-talet. Det är enligt mig hans bästa tid rent musikaliskt.

Zappa diggadeHan har varit på flera Frank Zappa-konserter. Första gången var i mitten av 70-talet, sista gången var 1988 i Stockholm. Under Jan-Oves sista spelning med Zappa var det första gången han hörde Mats/Morgan Band, som kommer att spela på kvällens Zappafezzt.

– De hade fått kontakt med Zappa och fick tillåtelse att komma upp på scenen och spela en av sina egna låtar, som inspirerats av Zappas musik. Zappa själv stod och diggade och gillade det verkligen.

"Man måste vara öppen"

Mats/Morgan Band kommer under lördagen konsert att spela låtar som influerats av Zappas musik. Jönsson berättar att Zappa själv influerats av bland annat Igor Stravinskij och Spike Jones.

– Man måste vara öppen för att lyssna på Zappas musik. Han blandar klassiskt, doo-bop och blues i sin musik. Det finns mycket humor och satir i hans musik, Zappa gillade att driva med den amerikanska dubbelmoralen och blev inte speciellt populär hos de religiösa grupperna i USA.

Satt som en smäckJan-Ove Jönsson menar att Zappafezzten är ett djärvt projekt att ro i hamn. Alla band har tidigare spelat på Jazzklubben under åren, så man vet att det är bra band som bokats inför lördagens konserter.

– Live Event-bandet gjorde en Zappa-relaterad konsert för några år sedan i Hallsberg. Den konserten satt som ett smäck, nästan i klass med en riktig Zappa-konsert. Jag tror vi är först i Sverige med en Zappa-kväll där fyra band spelar. Hyllningskonserterna finns redan i Norge samt Tyskland, där har man Zappanalen som naturligtvis är mycket större.

Svårt ragga sponsorer

Jan-Ove Jönsson som tidigare var ordförande för Hallbergs Jazz- och bluesklubb är numera programansvarig. Ett jobb som tar tid.

– Man försöker bidra med sin del, det är mycket jobb med att försöka hitta sponsorer. Tidigare var det enklare att hitta sponsorer bland de stora företagen i närheten när de hade chefer med lokalanknytning. Nu har Regionförbundet och Kävesta kommun gått in och gett oss ett bra stöd för att anordna Zappa-fezten.

Mer läsning

Annons