Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nacka forum

Annons

JAZZ. Saxofonisten Jonas Kullhammar startade det lilla oberoende skivbolaget Moserobie för tolv år sedan. Det uttalade syftet var varken att premiera förnyelse eller traditionalism på den svenska jazzscenen, utan ”det personliga uttrycket”. Bolagets storsäljare är Nacka forums två första album. Därför var det många som sörjde när bandet lades på is då trumslagaren Kjell Nordeson flyttade till USA efter att andra plattan 2006.

Nacka forum består av Kullhammar och Goran Kajfes, båda med rötter i Nacka, på sax och trumpet samt basisten Jonas Berthling och redan nämnde Nordeson. Och nu är de tillbaka med ny skiva och inbokad Sverigeturné i april. På turnén ersätts dock Kjell Nordeson av Kresten Osgood på trummor.

Bandet spelar en röjig, lekfull och fri jazz med flytande ramar. Kollektivet står i centrum såväl i kompositionsfasen som i improvisationens virvlar. Ornette Colemans ande svävar över musiken. Lyssna på Colemans ”Lonely woman” från plattan ”The shape of jazz to come” (1959) så förstår ni vad jag menar. Man kanske kan säga att gamle Ornette hade rätt: så här låter ju faktiskt framtidens jazz. Skivans omslag är konstfullt illustrerat av Joakim Pirinen.

Som avslutning, en liten kuriositet: det stora köpcentrumet i Stockholmsförorten Nacka hette från början Forum Nacka, men eftersom det omvända ligger bättre i folkmunnen kastade man om orden och bytte namn härom året. Då upptäckte man att domännamnet nackaforum.com var upptaget av ett för galleriaföretaget okänt svenskt jazzband (.se och .nu var däremot ledigt). Kullhammar och kompani tog det hela med ro och såg det mest som lite gratis marknadsföring – för bandet alltså.

Mer läsning

Annons