Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya jättekören blev en kul mor och dottergrej

På onsdag är det premiär för ”Sjung med Spångberg”, ett ny jättekör i Örebro med cirka 300 sångare. I altstämman finns Camilla Karlsson och Sara Ericsson. För dem har vårens repetitioner blivit en kul ”mamma-dotter-grej”.

Annons
Sara Ericsson och hennes mamma Camilla Karlsson klämmer i när Örebros nya jättekör värmer upp.

Det var mamma Camilla som såg annonsen i höstas. Anki och Magnus Spångberg sökte sångare för en ny körsatsning under våren. Någon särskild körvana behövdes inte, och programmet med gospel, pop och soul och afrikainspirerat verkade lockande.

– Jag tänkte först att det främst var något för Sara, men sedan kom vi på att det ju faktiskt var något vi kunde göra tillsammans, berättar Camilla.

Hon har sjungit i kör tidigare, i landstingskören under Krister Kallins ledning så helt grön var hon inte. Sara har gått på Karl Johans skolan och sjungit i kör både där och i Adolfsbergskyrkan. Men nu går hon på gymnasiet och har inte haft tid över för sången.

Tennis är hennes andra stora intresse. Där är det pappa som är med och stöttar.

– Men han får inte vara med här, det här är mammas och min grej, skrattar hon.

Åtta gånger har den stora kören träffats sedan starten i februari. Övningarna har hållits i Filadelfiakyrkan på måndagskvällar. Förs-ta träffen, när alla tog plats i bänkarna, blev en något omtumlande upplevelse.

– Det sa bara wow när alla tog i, berättar Camilla. Det blir så häftigt när man är så många och inte är det så sårbart heller. Man kan bli lite feg om det är för få i stämman. Här vågar man mer.

Både Camilla och Sara läser noter, men till stöd finns också ljudfiler på körens hemsida som går att ladda hem. Där kan var och en lyssna in sig på sin stämma och höra kompet och solisten också.

Har det varit svårt?– Både och, svarar Sara. På Karl Johan sjöng vi en del väldigt svåra carols, det var på en annan nivå. Men det rullar ändå på rätt bra. Anki och Magnus är ju så otroligt inspirerande.

Tanken är att jättekören ska bli ett rullande projekt och redan till hösten är det tänkt att bli en fortsättning.

– Många i kören har uttryckt det önskemålet, så det är bara att köra på, säger Anki Spångberg som delar ledarskapet med maken Magnus.

Örebro är en stad med många körer, men det tycks ändå finnas plats för ytterligare en. Att uppslutningen varit så stor tror Anki hänger samman med det lättsamma repertoarvalet som passar alla åldrar, men också att arrangemangen är enkelt skrivna.

– Tyvärr är det alltid svårt att få med herrar. Därför har vi gjort tre stämmor, två dam och bara en gemensam herrstämma, berättar hon.

– Det ska låta mycket och vara enkelt. Men så underlättar det ju också om man har några klippor i varje stämma, fyller Magnus i.

I morgon kväll är det dags. Då kliver jättekören upp från bänkarna i Filadelfiakyrkan och intar podiet tillsammans med gästartisten Sanna Nielsen och kompgrupp.

300 sångare. Intresset har varit stort för ”Sjung med Spångberg” som åtminstone tills vidare är den nya körens namn.

Mer läsning

Annons