Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skivor från två lokala band

Den här veckan kommer nya cd-skivor från två lokala duor. Trummor orgel släpper sin femte cd, ”Departure/arrival”, och nybildade Örebrogruppen The Bagari–Hayes Project gör cd-debut med ”Chakoufi”.

Annons
Trummor och orgel.

”Chakoufi” är slang på algeriska och betyder ungefär ”ta det lugnt”. Det är också något av kärnan i budskapet för duon Tommy Bagari och John Hayes Jr.

– Första gången jag hörde uttrycket var under Sverige-Rumänien-matchen i VM 94, berättar John. En algerisk kille tyckte att vi hetsade upp oss och blev för högljudda framför tv:n. Han sa; ”chakoufi, chakoufi”.

John och Tommy vill på flera sätt värna om att ”ta det lugnt”.

– Det går lite för fort i världen. Marknadskrafterna härjar okontrollerbart och personligen har jag erfarenhet av krigssituationer under min uppväxt på Irland. Det var först när parterna satte sig ner vid förhandlingsbordet, tog det lugnt, som fred kunde uppnås.

Musiken på ”Chakoufi” bär tydliga drag av Johns och Tommys favoriter; Dylan och Lennon. Syntesen blev ett Beatlesinspirerat sound. Flera lokal musiker medverkar, bland andra Kajsa Zetterlund på fiol och Christy O´Leary på säckpipa.

Releasefesten hålls på Clarion Hotel i Örebro på torsdag.

Det andra skivsläppet har också lokal anknytning. Medlemmarna i Trummor orgel, bröderna Staffan och Anders Ljunggren, är uppvuxna i Kumla och har spelat tillsammans under studieåren i Uppsala där de bor i dag.

Trummor och orgel? Jag tänker Hansson och 60-tal, är jag fel ute?– Nej, inte alls. Det är en naturlig referens, säger Anders som spelar orgel. Vi har lyssnat mycket på 60-talets jazz och psykedelia, men ju mer man laddar in under åren så påverkar det musiken. Den här cd:n är vår femte och den är nog mer poppig.

Duon har gjort mellan 150 och 200 spelningar i Sverige och Europa sedan starten 2003. Releasefest hålls på onsdag på East west. Det blir den första av två fester. Den andra hålls i Uppsala på torsdag.

– Det ska bli kul att spela på hemmaplan. Jag hoppas på kärt återseende med många kompisar, säger Anders Ljunggren.

The Bagari-Hayes Project.

Mer läsning

Annons