Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykter Nicke spelar solo i Grythyttan

För sex år sedan tog Nicke Borg två viktiga beslut: att ta en paus med bandet Backyard babies och att bli nykter och drogfri.Nästa sommar kör han i gång med Backyard babies igen. Men nykterheten består.

Annons

Det måste sägas från början: denna intervju gjordes före gårdagens nyhet om att Cornelis förväxlat namnen och levt i tron om att man hade bokat Nick Borgen. NA sökte Nicke Borg under hela fredagen för en kommentar till namnförväxlingen. I ett kortfattat svarsmejl skriver han att han trots allt ser fram emot konserten: ”Det kommer att bli kanon!”

Nicke Borg kommer till Cornelis i Grythyttan i kväll med sitt soloprojekt Homeland, med egenkomponerade låtar som han har skrivit ihop med sin fru, Jojo Borg Larsson, som står för texterna. Arbetet med Homeland var något han drog i gång efter att rockbandet Backyard babies beslutat sig för att ta en paus på obestämd tid. Det skedde efter bandets ett år långa jubileumsturné 2010 då flera bandmedlemmar kände sig slitna och att inspirationen tagit slut.

– Jag var trött och liksom helt uttömd. Det var dags att göra något annat helt enkelt. Beslutet hade vi tagit före turnén. Men vi ville sluta med flaggan i topp genom att fira vårt 20-årsjubileum med en stor turné. Det kändes helrätt, säger Nicke Borg.

Efter 20 år i 180 knyck med Backyard babies tänkte Nicke Borg ta en lång paus från musiken helt och hållet. Men efter bara två månader stod han på scenen på Peace love-festivalen i Borlänge med sitt nya projekt, Homeland.

– Det fanns ett sug efter att spela annan typ av musik, sånt som inte var Backyard men som jag lyssnat mycket på – som countryinfluerad rock till exempel.

En annan viktig anledning till uppbrottet från Backyard babies var Nicke Borgs personliga beslut 2008 att sluta med alkohol och droger.

– Jag hade inte suttit här och pratat med dig om jag hade fortsatt som jag gjorde. Allt överskuggades av alkohol och droger. Att sluta är det bästa jag gjort.

Vad fick dig att sluta?

– Jag hade fått nog av det livet. Och så träffade jag min nuvarande fru. Hon hade ett barn sedan tidigare och jag ville ta min roll som bonusfarsa på allvar. Jag är inte ute efter att missionera, men alla borde få uppleva den mäktiga känslan av att genomföra en sådan förändring i livet. Jag känner en enorm tacksamhet inför livet – varje dag.

Hur har det påverkat dig som musiker och artist?

– Bara till det bättre. Men nykterhet är en färskvara. Jag får kämpa varje dag. Turnéer är särskilt tuffa. Det är så mycket tristess, ensamhet och väntan – samtidigt som frestelserna är så lättillgängliga. Förut varvade man ju alltid ner med en öl efter konserterna. Det har jag bytt ut mot att prata med mina fans.

Mer läsning

Annons