Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olof Ericsson - länets nye riksspelman

Länet har fått en ny riksspelman. På torsdagen spelade Olof Ericsson, violinist i Svenska kammarorkestern, upp för Zornmärkesjuryn och belönades med silvermärket.

Annons
Örebroaren Olof Ericsson, till vardags musiker i Svenska kammarorkestern, har fått Zorns silvermärke efter att ha spelat upp inför juryn i Korrö, Småland. Han kan nu titulera sig riksspelman.

När NA når Olof pustar han ut i sommarstugan utanför Vadstena dit han åkt efter tillkännagivandet i Korrö i Småland.

– Det känns väldigt roligt. Även om jag hoppats så kändes det från början nästan lite overkligt att läsa sitt namn på listan med titeln riksspelman, säger han.

Det var andra försöket. Olof spelade även upp 2011 när Zornmärkesuppspelningarna hölls i Örebro. Då tog han bronsmärket.

– Året därpå fick jag problem med tummen och har haft svårt att hinna spela så mycket för att kunna satsa en gång till, säger han och passar på att framhålla spelkompisen Anna Hesselbom, Vintrosa, som han bollat mycket idéer med inför uppspelningen.

Juryn gillade Olofs tolkningar av fyra Närkelåtar: En variant på Vårvindar friska efter Johan Andersson, två låtar av Carl Viktor Rulin och en vals av Per-Erik Ohlsson.

Intresset för folkmusik fanns redan under uppväxten i Uppsala där båda föräldrarna var folkdansare. Men det var först 2004 som han tog rejält tag i låtspelet.

– Jag kände att jag ville göra något kul för mig själv.

Du spelar i Svenska kammarorkestern. Hur mycket folkmusik hinner du med?

– För lite. Jag skulle vilja ha mer tid men jobbet och familjen går före. Fast det här är blir verkligen en kick att fortsätta och utvecklas. Jag tror att jag kommer våga ta mer plats och känna att jag verkligen har något att bidra med.

Hur ska du fira? 

– Det blir champagne i kväll och säkert lite god mat  här i sommarstugan, säger Olof Ericsson.

Mer läsning

Annons