Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla Sundin

Annons

FOLKMUSIK. Det är inte ofta det ges ut ny folkmusik från Närke på cd. Men folkmusikern, journalisten och författaren Pernilla Sundin gör det nu, och det är en spännande odyssé hon tar oss med på i cd:n som medföljer boken med samma namn.

Förankringen är historisk. Pernilla har använt röstinspelningar av gamla Kilsbergsbor som inspiration. Det är kring deras berättelser som hon tar avstamp i det egna låtskapandet och textskrivandet, Nostalgiskt? Visst, men också med en rejäl dos kunskap om de bistra villkor som torparna i de blå bergen levt under.

Lisselängen, Klockhammar, Bocksboda och andra bekanta miljöer sveper förbi. Torparlivet, kolandet och vardagliga göromål blir poesi i Pernillas varsamma hand. Ett kul exempel är de gamla stenristningar som påträffats på olika ställen och som sannolikt huggits av vallpojkar som ett tidsfördriv. I Pernillas tolkning kan man höra hammarslagen mot stenhällarna.

Det är en diger samling: 24 spår, men det blir aldrig långdraget. Kopplingen till de gamlas berättelser gör att man hela tiden överraskas. Musiken är ibland Pernillas egen, ibland lånad av lokala spelmän. ”Hins polska” av Tysslingespelmannen Erik Sellin blir till exempel låten ”Fullbordan” med texten om ”Änga mitt kära hem”. Och naturligtvis finns även den vandrande spelmannen Glys med på ett hörn.

Pernilla sjunger mjukt och smyckar melodierna fint och variationsrikt. Några av länets mest tongivande spelmän är också med och stöttar, bland andra Anders Norudde, Göran Fredriksson, Sheshti Johansson, Helene Nevers och Ulf Karlsson.

Enda tveksamheterna tycker jag är när Pernilla sätter nya texter på Povel Ramels ”Den sista jäntan” och Olle Adolpsons ”Trubbel”. Där blev det lite onödig överkurs.

Mer läsning

Annons