Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rihanna

Annons

POP/R’N’B. Det som de svenska Rihannafansen kommer att minnas mest från 2011 är kanske inte det nya albumet utan två inställda spelningar. En i Malmö och ytterligare en, två dagar senare, i Stockholm.

Förutom ett hektiskt turnéschema som uppenbarligen sliter på krafterna släpper Rihanna punktligt en ny skiva i november, precis som förra året och året innan. Första singelsläppet från skivan ”Talk that talk” dök upp redan i september. ”We found love” är en danspoppig historia skriven av skotska myspace-sensationen Calvis Harris som numera är en välkänd DJ.

I och med låtens framgångar på amerikanska Billboardlistan håller nu 23-åriga Rihanna rekordet för 20 stycken singlar på topp tio inom kortast tid. Enligt mitt tycke en av de mest medryckande i hennes katalog sedan ”Don’t stop the music”.

Rihanna har inte varit blyg för att plocka fram vuxentemat på sina tidigare skivor och det är svårt att inte observera de uppenbara sexuella texterna på Talk that talk. Låten ”Cockiness (love it)” som innehåller textrader som ”Suck my cockiness, lick my persuasion”.

Nästkommande låt som skivan, Birthday Cake, med musikaliska och textmässiga vibbar mot Missy Elliotts ”One minute man” innehåller även den flera barnförbjudna metaforer.

Delar av trance och techno som hör och häpna – blandas med en akustisk gitarr i en klubborienterad ”Where have you been” känns spännande.

Samplingen av den halvt sönderkramande ”Intro” av brittiska bandet The xx bildar grunden till ”Drunk on love” där Rihanna berättar om sitt förhållningssätt till kärleken i albumets lite mer eftertänksamma stund.

”Roc me out” är ytterligare en klubblåt på albumet som påminner något om Rude Boy. Jay-Z dyker upp på titelspåret ”Talk that talk” och rimmar roligt på Ibiza och pizza.

”Do ya thang”, som placerats som näst sista spår förtjänar ett bättre startnummer tillsammans med höjdpunkterna i början av albumet. Med en touch av förföriskt fin syntpop visar Rihanna på bredd i sitt musikaliska register.

Rihanna har gjort ett album fyllt av låtar som kommer att förfölja oss på såväl dansgolvet som på radions topplistor. Men jag tycker att man bränt sitt bästa krut på första singeln och att resten av albumet inte håller samma klass. Jag kommer att lyssna på ”We found love” och ”Do ya thing” flera gånger till i framtiden och önska att resten av albumet var minst lika bra.

Mer läsning

Annons