Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerspecial: NA-Jonas listar bästa låtarna

NA:s sportmedarbetare Jonas Brännmyr är en stor schlagerfantast. Här listar han sina tio favoritlåtar från tävlingen under 2000-talet.

Annons
Jonas Brännmyr jobbar till vardags på NA:s sportredaktionen. Men han är också en stor schlagerfantast.

Men vilka är dina favoritlåtar? Och vad tycker du om Jonas lista? Vilka låtar saknas? Vilka ska bort? Skriv en kommentar till artikeln! I morgon är det dags för den stora finalen i Malmö.

1. Lettland 2000: ”My star”. Brainstorm är enda Eurovision-akten som varit så genuint bra att de fått mig att köpa en skiva. Det tyckte fler än jag, för bandet fick åka på Sverigeturné.

2: Malta 2004: ”On again… off again”. Medryckande kitschduett i dess renaste och mest hysteriska form, sticket är, eh, musikhistoria.

3: Ryssland 2003: “Ne Ver Ne Boysia Ne Prosi”. Bästa låten som någonsin varit med i Eurovision, Tatu är bra på riktigt. Synd bara att de inte vågade gå hela vägen med sitt, i vissa europeiska länder kontroversiella, budskap och hångla på scenen.

4: Serbien 2004: ”Lane Moje”. Balkanballadernas balkanballad som fortfarande går varm i P4.

6: Bosnien-Hercegovina 2008: ”Pokusaj”.

Galet kitschigt nummer som, om man blundar, också är skön gladpop. I bosniska finalen hade de med en riktig höna på scenen, vilket fick Eurovision-ledningen att införa förbud mot levande djur på scenen.

7: Frankrike 2008: ”Divine”. Franske stjärnan Sébastien Tellier tog Eurovision med en klackspark, men kunde inte låta bli att bjuda på storartad pop.

8: Ryssland 2005: ” ”Never let you go”. Dima Bilan var lite fjunigare, hade lite mer hockeyfrilla och var lite sämre på engelska (var lite mer äkta helt enkelt) tre år före segern. Flygelkvinnan och de röda rosenbladen gör det till ett av de vackraste numren.

9: Ryssland 2001: ”Lady Alpine Blue“. Tredje ryska låten på listan? Hm. Men Iljas lena röst och Mumiy Trolls sibiriska brittpop går inte att värja sig mot.

10: Tyskland 2012: ”Taken By A Stranger”.

Lena var egentligen bättre året efter segern, men kanske var låten lite för svår för den breda massan. Fick ändå sex poäng av Sverige.

5: Ukraina 2003: ”Hasta la vista”

. Vad är det med östeuropeiska operasångare som sjunger pop på i bästa fall knackig engelska? Mysryser i själen.

Mer läsning

Annons