Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silfver

Annons

FOLKMUSIK. ”Stryk din silfversträng” skaldade Bellman i sin klassiska epistel nr 2 ”Nå skruva fiolen”. Strofen tycks ha inspirerat nyckelharpisten Johan Hedin och hans medmusikanter till titeln på denna cd. Bellman lyckades ju kombinera det folkliga uttrycket med den tidens konstmusik och här upprepas konceptet – fast helt instrumentalt.

Johan Hedins samarbete med sångaren och gitarristen Esbjörn Hazelius har rosats många gånger, men nu är det med tre andra utmärkta instrumentalister han bildar ensemble: Pelle Björnlert, riksspelman på fiol, Nora Roll, viola da gamba och Sven Åberg, renässans- och barocklutor.

Barock- och folkmusik har många gemensamma nämnare, och här blir korsbefruktningen synnerligen välskapt. Musiken är svängig, vacker, sirlig, smeksam och förförisk. Det kurtiseras i salonger – inte lika mycket på logar och höloft – för instrumenten och arrangemangen är ju herreklassens. Inga råa borduner. Elegant är ordet.

De flesta låtarna är traditionella, men Pelle Björnlert har bidragit med några nya i samma tidstypiska klang. Det här hade Bellman gillat att sätta text till. Gammalt, men ändå tidlöst.

Mer läsning

Annons