Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunger för alla bröder och systrar

Linus Svenning slog igenom i Melodifestivalen i våras med låten ”Bröder”. På lördag sjunger han på Prideshowen i Stadsparken, för ”alla människors lika värde”.

Annons
Linus Svenning.

Ett telefonsamtal kan betyda mycket. I Malmösonen Linus Svennings fall var det Fredrik Kempe som ringde och frågade om han ville testa en låt han hade på gång till Melodifestivalen. Låtskrivaren Kempe som vunnit Mellon fyra gånger, senast med Sanna Nielsen och ”Undo” i år, hade hört den 24-åriga skåningens låtar på Youtube och Facebook och var intresserad av ett samarbete.

– Vi träffades och snackade och så skrev han texten utifrån min historia. Det klickade direkt, säger Linus Svenning.

Texten handlar om Linus storebror som gick bort för fyra år sedan i sviterna av tablett- och alkoholmissbruk. Förra året dog pappan också

Resultatet blev över förväntan. Svenning gick till Andra chansen där han slog ut förhandsfavoriten Martin Stenmarck i duell. Väl i finalen i Globen hamnade ”Bröder” på en fin femteplats. Genombrottet var ett faktum.

– Efter Melodifestivalen har det varit rätt intensivt, om man säger så. Jag har haft massor av spelningar i sommar och folk känner igen mig vart jag än går.

Senare i höst planerar han att släppa en platta. Det blir dock ingen ”Bröder” på ep:n. Nu sjunger han låtar på engelska som han skrivit ihop med andra.

– Det blir en blandning av r’n’b, reggae och pop/rock. Att sjunga på engelska känns mer naturligt för mig.

Och nu vågar du dig till Örebro, efter att du slog ut bygdens son i Andra chansen?– Haha, det blir nog inga problem. Jag hoppas att folk inte har några ”bad feelings” för det.

Vad betyder Pride för dig?

– Att alla människor har rätt att leva som de vill, utan att andra lägger sig i.

Har du några personliga erfarenheter av hbtq-frågor, från personer i din närhet eller så?– Faktiskt inte. Men det är viktigt att engagera sig ändå.

Övriga artister på Prideshowen i Stadsparken är Alissa Isakovic, Panetoz och Fashion Pack.

– Vi ville göra en satsning på barn och unga i år. Därför blev det artister som Svenning och Panetoz, som riktar sig till den målgruppen, säger arrangören Anna Örenius.

Fashion Pack är med för tredje året i rad. Är det obligatoriskt?– Nej, inte obligatoriskt. Men de är en så stor del av Örebros nöjesliv så det känns naturligt att engagera dem.

Blir det bara underhållning på showen, eller något allvarligt inslag också?

– Vi har alltid en invigningstalare. I år är det organisationen Pride Sport Africa som håller i det.

Artister på Örebro Pride Show

Lördag 30 augusti i Stadsparken

Linus Svenning24-åringen från Malmö gjorde sig ett namn på Youtube, där han lade upp klipp på när han sjunger covers på kända låtar. Klippen har över två miljoner visningar. Han slog igenom i Melodifestivalen 2014 med låten ”Bröder” av Fredrik Kempe. Låten kom femma i finalen.

PanetozPanetoz är ett svenskt band från Jordbro i Stockholm, som består av Pa Moudou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie och Daniel Nzinga. Bandet var med i Melodifestivalen i våras med ”Efter solsken”.

Alissa Isakovic

Popartisten från Örebro har skrivit årets officiella Pridelåt ”Show your pride”. Den beskrivs som en pumpande danslåt som skiljer sig en hel del mot hennes tidigare finstämda popmusik. Isakovic har släppt ett album tidigare och är på gång med en uppföljare.

Fashion PackÖrebros motsvarighet till After Dark har varit ett stående inslag på Örebro Pride sedan starten 2012. Dragshowgruppen har framträtt hela sommaren på Strömpis med showen ”Drop dead divas”. Säsongsavslutningen med efterfest äger rum på söndag kväll.

Mer läsning

Annons