Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårspelad inre resa

Djuro Zivkovics ”On the guarding of the heart” vann prestigefyllda Grawemeyer music prize 2014. I kväll framförs det svårspelade verket av Svenska kammarorkestern.

Annons

University of Louisville Grawemeyer Award for Music Composition är bland det finaste man kan vinna som kompositör. Förra året gick priset på 100 000 dollar till den svenske tonsättaren Djuro Zivkovic, ursprungligen från Serbien.

– Alla 1900-talets stora tonsättare har fått det. Jag är otroligt stolt att vara en av dem, säger Djuro Zivkovic som bosatte sig i Sverige 2000 i samband med studier i violin och komposition vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, där han senare undervisade.

Utmärkelsen har resulterat i flera erbjudanden och beställningar från orkestrar runt hela världen. Just nu arbetar har på en ”Passion” för kör, orkester och solister som är beställd av Concertgebouw orchestra i Amsterdam.

Hans helt egna harmonik har engagerat musikforskare att försöka analysera den. Slutsatserna presenteras i boken ”Patterns of intuition” som systematiserar hans kompositionsteknik.

Det tjugo minuter långa stycket framförs i kväll av Svenska kammarorkestern vid en gratiskonsert på Musikhögskolan i Örebro. Och musikerna får verkligen något att bita i. Det skrevs 2011 på beställning från Klangforum Wien, en ensemble specialiserad på modern klassisk musik.

– De gav mig inga begränsningar. Jag fick skriva precis hur svårt som helst. Andra orkestrar som har spelat det senare har alla tyckt att det är svårspelat. Stycket handlar om en inre, känslomässig resa som närmast kan liknas vid meditation, säger Djuro Zivkovic.

Mer läsning

Annons