Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Tranq

Annons

POP. Jag var på Våghustorget i Örebro första maj i år. Vädret var så där majlynnigt mellan sol och kylig vind. Jag var där för att säga hej till min gamla handledare från journalistikpraktiken i Göteborg, Jonas Sjöstedt. Han höll tal. Men det var inte mötet med honom jag tog med mig hem.

Nej, det var bandet som spelade både innan och efter mötet. The Tranq hette bandet. Så otroligt bra.

Tajt och med klanger från 80-talets new wave, fast i 2000-talets tappning.

The Tranq är ett Örebroband, har funnits i två år och hette från början Tranquillo Redentor. Bandet fick snabbt uppmärksamhet, bytte namn och fick delvis följa med på Erik Hassles Sverigeturné förra året. Bandets medlemmar heter Mikael Karlsvärd – sång och gitarr, Mattias Pehrson – sång, gitarr och bas, Kriss Larsson –trummor och percussion, Anna Höjenberg – violin, bas, dragspel och sång och Marcus Eriksson – synth och percussion.

Nästa gång såg jag bandet på Yeah!-festivalens spelschema, en månad senare. Då hade jag tyvärr inte möjlighet att se konserten, men sedan dess har jag hållit ögonen öppna efter nyheter om The Tranq.

Nu har gruppens debut-ep släppts. Fyra låtar med ”Kalinga” som kronan på verket. ”Kalinga” med andfått tempo och härligt hetsig sång i harmoniserande samspel med de andra instrumenten. Desto lugnare och nästan underskön är ”Your Were First”. För att öka något i tempo i ”Lightlands” och dessutom raspas till. ”Peninsula” är en smäktande melodi som ger instrument efter instrument utrymme att släppa loss.

Överlag är ep:n en snygg produktion med skickliga musiker. Och det gäller alltifrån stark sång till klockren percussion.

Mer läsning

Annons