Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare elev får stöd för nytt körsamarbete

Samarbetet förra julen gav mersmak. I veckan blev det klart att jazzsångerskan Josefine Lindstrand fått 91 000 kronor av Statens musikverk för ett gemensamt projekt med Risbergskas vokalensemble, hennes tidigare skolkör.

Annons
Risbergskas vokalensemble. Björn Johansson, körens ledare, ser fram mot samarbetet med tidigare eleven Josefine Lindstrand. Arkivfoto: Kicki Nilsson

Björn Johansson, Josefines tidigare lärare och nu blivande samarbetspartner, blir glatt överraskad när NA når honom på torsdagseftermiddagen.

– Ha, ha ... så hon fick alltså pengarna! Inte klokt, det hade jag ingen aning om.

Av informationen på musikverkets hemsida framgår att det rör sig om nyskriven musik och att Josefines eget band ska medverka ”med en av Sveriges bästa ungdomskörer; Risbergskas Vokalensemble med Björn Johansson som dirigent”.

Björn Johansson är smickrad.

– Josefine är en kreativ och fantastisk tjej, så det här ska verkligen bli roligt. Fast jag blir lite nervös, för hur vi ska få in det i planeringen. Läsåret är ju rätt fulltecknat.

Tankarna på ett samarbete väcktes första gången vid en konsert i Nikolaikyrkan vid jultid förra året. Då medverkade Josefine med en av sina egna låtar som hon arrangerat för kör och harpa.

– Det var så kul att samarbeta med Björn igen och jag kände att det här är verkligen något att utveckla vidare, berättar Josefine.

Under våren och sommaren tänkte hon vidare på hur ett samarbete kunde utformas. Hon tänker sig både redan skrivna låtar i nya arrangemang för kören och hennes band, och helt nyskrivna.

– Det blir en utmaning. Tanken är att det i första hand ska utmynna i en konsert, kanske också en inspelning, säger Josefine och berättar att hon inspireras av den ungdomliga, rena klangen i vokalensemblen.

Hon är född 1981 och har efter gymnasieåren på Risbergska satsat helt och hållet på musiken, först med musikstudier på Fridhems folkhögskola i Svalöv och senare på konservatoriet i Köpenhamn.

I dag arbetar Josefine som sångerska, pianist och kompositör. Hon har turnerat i Europa, USA and Kina och cd-debuterade 2009 med ”There Will Be Stars” som gav henne utmärkelsen Årets jazz i Sverige samma år. 2012 släppte hon albumet Clouds och lanserade i samma veva sig själ under nya artistnamnet Britah.

– Jag har samarbetat med bland andra Veronica Maggio och Maia Hirasawa, men också storband, berättar hon.

Nästa vår, kring valborg, arrangeras en körfestival i Örebro där Josefine och Ribergskas vokalensemble ska delta tillsammans med ungdomskörer från Jönköping, Linköping och Västerås. Festivalen är planerad att pågå tre dagar och avslutningskonserten ska hållas i S:t Nicolai kyrka.

– Jag får se om vi hinner få ihop den konserten som en del av det här projektet. Annars får det bli något ytterligare längre fram, säger Josefine.

Josefine Lindstrand, sångerska och kompositör

Mer läsning

Annons