Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timbuktu

Annons

Nej, nej nej! Det kan inte vara sant, tänker jag när Timbuktu börjar spela på Frimis scen på lördagen ett dygn efter Maskinens misslyckade spelning. Festivalen Campus 48h hade chans att revanschera det sopiga ljudet från kvällen innan. Men om ljudet var dåligt på fredagen är det bedrövligt på lördagen.

Innan konserten börjar finns det mycket som talar för att det kan bli riktigt bra. Göteborgsbandet Stök har värmt upp scenen med trallvänlig hiphop och tekniken verkar vara under kontroll. Jag hade räknat med att Timbuktu endast skulle ha en dj till hjälp så när trummis, sångare och keyboardist kliver upp på den lilla scenenen blir jag glatt överraskad.

Timbuktu satsar på tempo och öppnar med låten ”Allt grönt”. Men hans mikrofon är stendöd och först när låten nästan är färdigspelad hörs han för första gången. Från de andra musikerna kommer ljud i vågor för att sedan dö ut igen.

Timbuktu och hans mannar stretar på, och man kan se frustrationen hos dem alla. Trots ett ständigt vinkande mot mixerbordet låter det inte bättre. Mikrofonerna rullar, flera gånger uppstår tjutande ljud, och efter tre låtar får Timbuktu nog. Han ropar några upprörda förmaningar till ljudteknikerna, men utan resultat. Under resten av konserten känns det som att sitta på en båt på ett stormigt hav där ljudet stundtals når en beroende på vindarna.

Mitt i hitten ”Resten av ditt liv”, där Timbuktu förklarat sitt hat till en före detta flickvän, bryter rapparen låten eftersom en i publiken håller på att bli klämd. Ärligt och inlevelsefullt förklarar han att vi behöver visa varandra kärlek – annars går världen åt helvete. Tajmingen kunde inte ha varit sämre.

Jag skulle kunna försöka fokusera på det positiva med spelningen som alla glada människor som sjunger med i de välkända refrängerna. Men som besökare har man rätt att kräva så mycket mer. Jag tycker synd om alla som betalat 200 kronor för spektaklet – en kass spelning som är över på 35 minuter. Jag tycker synd om den proffsiga och rutinerade Timbuktu som får lämna Örebro utan en chans att göra sitt jobb.

Mer läsning

Annons