Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Ledin

Annons

FOLKMUSIK/ROCK. Alla som har följt Tomas Ledins karriär vet att han ser sig själv som en singer/songwriter trots en låtkatalog där bredbent allsångsrock i mittfåran dominerar. Men nu har han hittat sitt drömprojekt, folkmusik inspirerad av hans barndoms somrar vid Höga kusten. Entusiasmen lyser igenom och texterna är överlastade anekdoter om forsarna, de udda karaktärerna och livet förr i Ådalen. Det är så mycket han vill berätta.

Men han är också ute på djupt vatten. Man blir inte folkmusiker själv bara för att man anlitar några av Sveriges främsta folkmusiker i kompbandet. Det är ju en svår konst som tar en livstid att bemästra. När Ledin försöker sig på att sjunga på dialekt på några spår kör han faktiskt i diket. Det är inte alls bra.

Däremot uppstår någon form av magi - faktiskt - när han i stället förädlar sitt vanliga rocksound med bara en mindre dos folkmusik. Där hittar Ledin plötsligt ett nytt uttryck han behärskar, som känns fräscht och äkta. Några av dessa låtar tillhör det bästa han har gjort i karriären.

Mer läsning

Annons