Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Lundells egna minnen från Örebro

Ulf Lundell firar 40 år som artist och ger sig ut på en stor sommarturné, med start i Slottsparken i Örebro den 26 juni, en stad han har många konsertminnen ifrån.

Annons
Ulf Lundell på Prisma i Örebro, 1973.

ÖREBRO. Ulf Lundell skriver själv så här om sommarens turné: 

"Det är 40 år sen nu jag började med det här. Åren går. Det känns följdriktigt men också lite av slumpen förutbestämt att vi startar upp det här 40-årskalaset i Örebro.

Från Örebro med omnejd, Filipstad, Nora, kom folk i det första band jag åkte på turné med, Nature. Pär David Johnsson, Lasse Wellander, Mats Ronander, dom kom därifrån."

"Örebro var en bluesindränkt stad på den tiden, vad hette klubben som fostrade så många gitarrister, Power House? Där fanns klubben Prisma, med mera, Stanley Larsson som i pressen nån gång kallades Sveriges Bästa Rocktrummis satt i Nature, och där fanns även Reg Ward, en skäggig herre från norra England, en djävel på saxar." 

"Det bandet, det folket, lärde mej dom goda och dom mindre goda grunderna för turnéliv.

Jag är inte nostalgisk, vare sej vad gäller gårdagar eller kommande dagar, men allting var verkligen så mycket närmare inpå då, betydelsefullare, plattor, musik, allt." 

"Jag har via min blogg Badgers Drift fått massor av förslag på låtar som bör spelas därute i sommar. Vi får se till att leverera. Kanske behövs det en höst också för att ta tag i allt, ja, inte allt kanske, men det som känns möjligt att göra. Mer om det senare i så fall.

Dags för hårdträning. Hoppas vi ses därute i sommarkvällarna."

Pressreleasen som ser ut att vara skriven på en gammal hederlig skrivmaskin är undertecknad med Ulf Lundell.

Senaste besöket i Örebro gjorde han 2012. Då var Conventum spelplatsen och NA:s recensent Håkan Pettersson var på plats. Han var inte jätteimponerad: "Själv mådde jag bra men blev aldrig överväldigad. Det var som en vanlig dag på jobbet även för mig", skrev Håkan i NA.

– Men visst är det stort att han lägger turnépremiären här i Örebro. Det är ändå 40-årsjubileum, och jag har en känsla av att Örebro ligger honom varmt om hjärtat.

Lundells första turnéer på 1970-talet hade stark Örebro-anknytning genom Mats Ronander och Lasse Wellander i Nature. Första besöket på Prisma var 1976. Då var Lundell fortfarande okänd för många örebroare. Romanen "Jack" hade kommit ut samma år.

– De flesta gick nog dit för Ronander och Wellanders skull, minns Håkan Pettersson.

Andra musiker med Örebroanknytning har spelat med Lundell genom åren, till exempel Sten Booberg, gitarrist i Lolita pop, och Jerker Odelholm, basist.

– Det är inte första turnépremiären som förläggs till Örebro, berättar Håkan vidare.

Han minns särskilt premiären 1982 i Brunnsparken. Regnet öste ner men det märkte knappt publiken som rycktes med i "Kär och galen", en ny låt som skulle bli titellåt på ett klassiskt Lundell-album senare samma år.

– "Öppna landskap" var med på den plattan, men den var inte med på spelningen i Brunnsparken, minns Håkan.

Din personliga favoritlåt?

– Det finns så mycket att välja på, och jag är mycket för rena album. Så det får bli något från mitt favoritalbum "Längre inåt landet" från 1980 och i så fall väljer jag "Så mycket äldre", säger Håkan Pettersson

Förutom turnéstarten i Örebro spelar Ulf Lundell även dessa datum: 27/6 Tyringe, 21/7 Fårö, 23/7 Dalhalla, 24/7 Borgholm, 29/7 Halmstad, 30/7 Lysekil, 31/7 Östervåla, 1/8 Höga Kusten, 7/8 Karlstad, 8/8 Göteborg, 14/8 Landskrona, 21/8 Drammen, 28/8 Stockholm, 29/8 Linköping.

Biljetterna släpps den 20 februari.

Här kan du höra och se låtarna i omröstningen på youtube:

Öppna landskap

(Oh la la) Jag vill ha dig

Snart kommer änglarna att landa

Evangeline

Rom i regnet

Läs hela Lundells pressrelease här.

Mer läsning

Annons