Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väldigt nära högsta betyg

Sveriges mest bombastiska sångerska – sådan var Sarah Dawn Finer. Stort ljud, Stora Sagan om ringen-klänningar, stort hår. Melodifestivalen 2007, melodifestivalen 2009 – jag hade svårt att riktigt känna när hon sjöng om hjärta och smärta.

Annons
Sarah Dawn Finer, här på en bild från Idrottsgalan i Globen i januari i år.

Hon var Sveriges svar på Whitney Houston - lite för perfekt röst för att det där klicket skulle infinna sig. Då var allt på engelska och blev radiohitar direkt. Vem kan glömma "I Remember Love" och "Moving on"?

Nu har Sarah Dawn Finer bytt språk till svenska och plötsligt säger det klick. Jag vill gråta som ett litet barn när hon sjunger om det trasigaste trasiga och det vackraste vackra. Det går inte att värja sig, hon är för trovärdig.

På lördagskvällen kom Sarah Dawn Finer till Örebro på sin vårturné med mycket musik från senaste skivan "Sanningen kommer natten". Stora delar är skrivna tillsammans med melankolimästaren Mauro Scocco.

Skönheten, kraften, omfånget i hennes röst är rent drabbande. Vilken resa hon tar oss med på! Det halvfulla Conventum försvinner bort i världar av känslor, minnen, tankar. Hon får konserten att koka av kollektiv kärlekskris.

Som om det inte räckte med musikens starka uttryck berättar hon modigt och naket om sin livsfärd i mellansnacken. När hon dessutom skämtar med sig själv kommer jag på mig med att känna: Jag tror jag är kär i den här artisten.

Efter de inledande "Tårar blir till guld" och "Balladen om ett brustet hjärta" fullkomligt exploderar hon i "Den andra kvinnan".

Sedan följer "Nu vet du hur det känns" där Erik Arvinders fiol berör så starkt att jag får blinka bort en tår.

I mitten ljusnar konserten med "Vasastan". Sarah Dawn Finer och hennes musiker gör den just lika hoppfull som den första vårkvällen kan kännas.

Visan, jazzen, soulen – hon behärskar alla uttrycken. När sista extranumret klingat ut känner jag mig alldeles omtumlad. Jag vill ge högsta betyg, men tyvärr hade ljudet inte sin bästa dag på jobbet - det skorrade flera gånger ut mot oss i publiken. Det får bli fyra lysande stjärnor i stället för fem.

Mer läsning

Annons