Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wendo Kolosoy

Annons

Den beundransvärde gitarristen och sångaren Wendo Kolosoy anses vara den kongolesiska rumbans verklige pionjär. Redan på 1930-talet kom kubanska rumban att bli en viktig ingrediens i den kongolesiska varianten. Rytmer som en gång gått på export till Karibien och Kuba kom alltså i retur och blev enormt populära i hela Väst- och Centralafrika.

Redan som elvaåring, 1936, inleddes Wendos långa karriär, som gatumusikant. Karriären fortsatte och 1948 upptäcktes han av en grekisk skivproducent och blev omåttligt populär främst genom hitlåten ”Marie Louise”.

Stjärnan lyste starkt hela 1940- och 50-talet, men motgångarna skulle komma. Belgiska kolonisatörer förföljde honom för bland annat hans religiösa inriktning. Svårigheterna slutade inte med Kongos självständighet 1960, och under nära tre decennier med diktatorn Mobuto vid makten i dåvarande Zaire föll Kolosoy i glömska.

Den här boxen ger dock en ypperlig chans att återupptäcka denne gigant som i en gitarr- och blåsdominerad inramning levererar fenomenal afrorumba spetsad med inslag av melodisk palm wine music.

Släktskapet till calypsolegender som Lord Kitchener och Mighty Sparrow är också närvarande. Lägg därtill Kolosoys något märkliga och unika tyrolerjoddling, som ger extra krydda till anrättningen. Inspelningarna på samlingen är från 1992–2004 Rösten är fortfarande härligt spänstig. Kolosoy avled 2008, 83 år gammal.

Mer läsning

Annons