Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zqaty

Annons

ROCK. Alla som lyssnat på bob hund har antagligen noterat Zqatys namn (han heter Daniel i förnamn) på deras skivkonvolut, som producent eller tekniker eller både och.

Det är värt att nämna om inte annat för att hans debutalbum rör sig i liknande miljöer som bob hund ständigt verkar i; musik som är nyfiket skev, irrationell, nästan trasig.

I en dokumentär om bob hund pratar delar av bandet om att de gärna lyssnar på musik som man hittar i rummet bakom skivbutiken, det där som ingen annan går in i.

Jag tror att Zqaty delar den synen på hur han vill att hans musikaliska förebilder ska låta.

En föga långsökt koppling till ”Awaw” hittar man i amerikanska Jon Spencer Blues Explosion, som på samma sätt som Zqaty styckar upp och förvrider och förändrar begreppet blues. Musik som lägger ett distat knaster över hela produktionen, inklusive sången som blir som ett nästan eget instrument skivan igenom.

Men Zqaty är inte lika ettrigt djurisk som Jon Spencer.

Rakast och mest tillgängligt märks det i trivsamma spåret ”4:20”, som låter som en tidig förfest en lördag, åtta timmar innan kvällens gig ska komma igång. Bäst blir det i ”That I love you know”.

Den som gillar Pere Ubu och Captain Beefheart borde verkligen gilla Zqaty. Men det finns fler skäl att gilla ”Awaw”. Om inte annat för att skivan ger dig musik som vågar vara egen.

Mer läsning

Annons