Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: För Sanna är strykningen en konstart

När Sanna Johansson Nolte målar skippar hon penslarna – hon tar strykjärnet. I morgon premiärvisar hon sina bivaxtavlor i Glanshammars församlingshem.

Annons

Sanna är en av många konsthantverkare som ställer ut under lördagens ”Kulturglädje i Glanshammarsbygd”. Det är ett evenemang som har några år på nacken och som är en riktig kraftsamling för att visa upp mycket av den kreativitet som bygdens invånare besitter.

För Sanna, som är uppvuxen i Glanshammar men i dag bor i Kumla, är det lite pirrigt inför premiärvisningen i församlingshemmet.

– Det ska bli spännande och kul. Mina Facebookkompisar har nog haft koll på vad jag gör, men nu når jag nog ut till andra också, säger hon när vi träffas i hennes lägenhet i Kumla för en demonstration.

Tekniken är urgammal. I antikens Grekland och i Egypten för 2 500 år sedan målades med bivax som blandats med färgpigment. Tekniken föll så småningom i glömska men under 1700-talet tog bivaxmålandet fart igen efter fynd i Pompeji och Neapel. I dag är det en egen, rätt smal, konstform: ”encaustic art” efter grekiskans ”enkaustik” som betyder just bränna in.

Men hur kommer det sig då att 22-åriga Sanna sysslar med detta udda hantverk.

– Jag har nog alltid gillat kreativa grejer. Jag målade och fotograferade mycket när jag var yngre, men det var min sambos mamma som tyckte att jag borde testa den här tekniken. Hon hade testat tidigare men inte lyckats något vidare.

Sanna fick hem grejerna, ett litet specialtillverkat strykjärn och en uppsättning vaxfärger, blev förbluffad vid första försöket. Hon fick till en riktigt hyfsad bild. Det var för ungefär ett år sedan. Sedan dess har hon förfinat tekniken, lärt sig hur hon ska hålla strykjärnet för att få fram olika effekter och hur vaxet uppträder vid olika temperaturer.

– Jag formar bilderna under arbetet och använder inga förlagor eller fotografier. Jag har märkt att motiven hänger samman med sinnesstämningen. Är jag förbannad blir det mer abstrakt, ibland mer detaljerat.

19 tavlor har hon ramat in till utställningen. Där finns böljande fantasi- landskap i olika färgskalor och med förbluffande detaljrikedom. Grässtrån, fåglar på himlen. Blommor. Men där finns också non-figurativa bilder där betraktaren själv får läsa ut innehållet.

Sanna arbetar som resurspedagog vid Adolfsbergsskolan. Och ja, hon har nog tänkte en del på att ta konstnärskapet vidare. Kanske söka till Kävesta, men inget är bestämt. – Jag trodde aldrig att jag skulle fastna för det här och gilla det så mycket. Kompisarna är lika förvånade. Folk verkar gilla vad jag gör och jag har till och med sålt några tavlor, berättar Sanna.

Mer läsning