Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: "Syrrorna" från USÖ

På lördag är det premiär för ”Syrror” på Örebro länsteater. Idén till pjäsen kommer från teaterchefen Måns Lagerlöf, som frågade dramatikern Camilla Blomqvist om hon hade lust att skriva en pjäs som utspelas i sjukhusmiljö.

Annons

Camilla Blomqvist, som tidigare skrivit ”Den bärande väggen” för länsteatern, tackade jag. Hon inledde sitt arbete med att tillbringa en månad på USÖ där hon intervjuade olika personalkategorier på flera olika avdelningar.

I teaterns marknadsföring av pjäsen beskrivs den som en komedi om livet på ett sjukhus.

– Det finns en sorts humor i sjukhusmiljön som jag tagit fasta på, samtidigt är det en allvarlig historia, säger Camilla Blomqvist.

Hon tillägger att nästan allt i pjäsen bygger på de intervjuer som hon gjort med sjukhuspersonal. Det som lagts till är karaktärerna och att sjukhusverkligheten skruvats en aning.

Idén till pjäsen kom innan Carema-skandalen och har snarare sina rötter i det faktum att sjukvården för eller senare berör alla och att USÖ är länets största arbetsplats. Dessutom kan man säga att teatern och USÖ ingår i samma ”firma” eftersom landstinget är huvudman för länsteatern.

Förutom Camilla Blomqvist har delar av den ensemble som ska spela ”Syrror” praktiserat på USÖ, en av dem är Peter Jansson, som spelar sjuksköterskan Lars.

– Jag gick ett arbetspass tillsammans med sjuksköterskorna på en geriatrisk avdelning. Det var bara att kasta sig rakt in i verkligheten. Det var väldigt nyttigt.

– Sedan har vi förhöjt och skruvat verkligheten. Det är ju vårat jobb. Men för att få veta hur man reagerar i olika situationer är erfarenheterna från sjukhuset ovärderliga, säger Peter Jansson.

– Hur man gör vid ett larm, hur man medicinerar, hur man bäddar en säng, hur man tilltalar en patient, alla små praktiska saker.

Har du själv varit inlagd på sjukhus?

– Ja, det har jag. Det var inget allvarligt. Jag fick en flisa i handen som man var tvungen att opera bort. Men jag gillar inte sjukhus. Det har någonting med lukten att göra.

Flyter det mycket blod i pjäsen?

– Nej, som mest blodigt blir det när Malin Bergs Inger blödande ur näsa och mun faller avsvimmad ned på golvet. Vi kommer inte att få se dramatisk akutsjukvård eller operationer.

– Pjäsen utspelas på en avdelning för gamla, ofta multisjuka personer. Det handlar om vård i livets slutskede.

– Något som jag tycker är viktigt är att pjäsen skildrar en arbetsplats. Vi får inte se så mycket av patienterna. Och man behöver inte jobba inom vården för att känna igen sig. Här finns alla de olika typerna som du kan hitta på en arbetsplats, säger Peter Jansson och tillägger:

– Samtidigt är det viktigt att framhålla att det finns så otroligt mycket engagemang och värme bland sjukhuspersonalen. Trots att vi lever i besparingstider.

Mer läsning