Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA väljer att gå mot strömmen när allting flyter

Annons

Varje dag fylls mejlkorgen på redaktionen med pressmeddelanden om att den eller den artisten har släppt en ny låt. Musiken läggs ut på Itunes, Spotify och Youtube i aldrig sinande flöde. Artister som nöjer sig med att enbart släppa ett fysiskt album på cd med något års mellanrum blir allt mer sällsynta. Det är ändå så få som köper dem. Konsumenterna tar sig inte till skivaffären för att få tag i nåt att digga, när det mesta finns tillgängligt genom streamade tjänster i datorer och mobiler.

På NA håller vi fortfarande fast vid att endast recensera fullängdsalbum. Att tycka till om varje enskild låt eller ep låter sig inte göras. Flödet är helt enkelt för stort. Frågan är bara hur länge vi kan fortsätta med det, med en musikbransch i ständig förändring.

Förr kom papperstidningen ut enbart en gång om dagen. Ville man veta vad som hade hänt fick man vänta på att den skulle dimpa ner i lådan eller brevinkastet.

I dag pågår nyhetsrapporteringen dygnet runt. Så fort någon har bestulits på sin cykel eller en politiker sagt något kontroversiellt kan man läsa om det i datorn, surfplattan eller mobilen. Senaste nytt är endast ett klick bort, var du än är.

Missförstå mig rätt. Jag tycker att den nya tekniken är fantastisk. Men ibland känns det som om dygnets timmar knappt räcker till för att hinna ta in allting.

Stressen över att missa något gör att man fiskar upp mobilen ur fickan med jämna mellanrum för att surfa in på olika nyhetssajter – för det kan ju ha hänt nåt viktigt.

Det innebär också ett högre arbetstempo på redaktionen. Folk förväntar sig att texten eller webb-tv-inslaget från presskonferensen ska läggas ut i samma stund som den är avslutad.

En liknande utveckling syns inom radio- och tv-mediet. Varför passa tider och vänta på att klockan ska bli halv åtta på kvällen för att kolla på Rapport? Nu kan man titta eller lyssna på nyheter, favoritprogram och serier när som helst med hjälp av olika podradio-, film- och playtjänster?

I ljuset av detta är det lite kul att na.se valt att gå mot strömmen. I måndags införde vi ett tablåtänk på sajten. Varje morgon berättar vi vad som kommer att hända under dagen, med klockslag, så att man kan se när vissa nyheter kommer att läggas ut. För kanske är det så att vi människor ändå har ett behov av fasta tider.

Vad tror du?

Mer läsning

Annons