Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndmöte? Nej, de läser en thriller

 För andra året har det ordnats manusreadings i Örebro den här veckan. En panel med experter från film och tv-branschen har lyssnat till skådespelare som läst dialogen, och sedan gett feedback till författarna.

Annons

 Först ut på måndagen var Jimmy Olssons ”Nödrop”, en thriller som handlar om en ung karriärkvinna som återvänder till sin hemort för att lägga ner den enda industrin. Hon stöter på stort motstånd och snart blir det en jakt på liv och död.

– Riktigt spännande att höra hur det funkar. Det här är ju en bebis som man närt rätt länge nu. Och nu känns det som första dagen i skolan, säger Jimmy som arbetat på sitt manus sedan i höstas.

Jimmy är en av tio manusförfattare som sökt till Örebro manusverkstad, ett utvecklingsprojekt för att stärka regionens manusförfattare. Var och en har jobbat med var sitt manus och under hösten och vintern har de träffats regelbundet för att ge varandra feedback.

Tre har nu valts ut för den exklusiva möjligheten att få höra sina verk bli lästa av professionella skådespelare på Nya teatern i Örebro den här veckan.

– Förhoppningsvis kommer Jimmy att bombarderas med synpunkter och idéer som han kan ha nytta av i det fortsatta arbetet, säger Oliver Dixon, filmregionens projektledare.

Det är fem år sedan som Filmregion Stockholm-Mälardalen beslutade att göra en satsning på just manusutveckling

– Vi konstaterade att det är något som branschen verkligen behöver och beslutade att Örebro skulle nischa sig på just detta. Här finns flera projekt, bland annat det årliga Örebro manuskonvent. Dessutom håller Universitetet en kurs för manusproduktion.

Jimmy Olsson har gått den kursen, från början som ett komplement till hans studier i filmvetenskap.

– Jag upptäckte att det här var något helt annat, och jag var dessutom bra och fick mycket positiv respons.

I dag är han vid sidan om en projekttjänst på Studieförbundet Vuxenskolan helt upptagen av sitt manusförfattande. Han har gått in i ett samarbete med Harmonica Films AB som drivs av Björn Carlström, producent med bland annat ”Jägarna” 1 och 2 på meritlistan. Tillsammans med Oliver Dixon och Annelie Widholm skriver han sedan två år på en kriminalserie för tv.

– Det är väldigt lång process. Vi har jobbat fram en bra story och nu gäller det bara att få till första avsnittet så bra som möjligt. Sedan ska vi presentera det för någon tv-kanal.

Vad är svårast?

–Att få berättelsen att kännas äkta och sann. Ett filmmanus blir egentligen aldrig färdigt, men det gäller att renodla och bestämma sig, att det är det här jag vill berätta, säger Jimmy.

Mer läsning

Annons