Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa vecka får Microsoft Sam skriva krönikan

Annons

I morse låg det ett mejl i inkorgen från en okänd men vänlig själ: ”Hej kompis, jag är chef ekonomi audit avdelningen för en bank från London. Det kan intressera dig att veta att på min avdelning upptäckte jag en summa på £18,5 miljoner på ett konto.”

Ni kan säkert räkna ut hur det fortsätter och vad jag gjorde med det. Skräppost med stolpiga översättningar med hjälp av Google translate är ett litet men irriterande vardagsproblem. Jag har svårt att se att någon kan bli lurad av dem.

På nätet finns hela romaner översatta med Google translate. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Tänk dig att läsa Jane Austens ”Stolthet och fördom” skriven på samma sätt som ett skräppostmeddelande, med svengelska särskrivningar, syftningsfel och omkastad meningsbyggnad. Nja.

Bättre då att göra konst av det. Det finns ett fenomen kallat ”spoetry” (spam poetry, skräppost-poesi), som utvecklats av bland andra den engelska författaren Ben Myers. Hans ”Spam: Email Inspired Poems” med dikter inspirerade av skräppost kom 2008.

Poeten Andrew Russ från Ohio tog det ett steg längre när han lät Microsoft Sam läsa upp dikterna ur hans spoetrysamlingar ”Machine language” och ”Machine language 2.1”. Microsoft Sam är ett dataprogram som omvandlar text till talat språk med en syntetisk röst. En maskin som läser texter översatta av maskiner. Då har man kommit en bit i från en traditionell poesiafton.

Men frågan är om inte Philip M Parker tar priset. Den amerikanska nationalekonomen och uppfinnaren kallar sig själv för ”den mest publicerade författaren i planetens historia”. Parker som föddes med dyslexi har vid sidan av sitt arbete som professor vid University of California ägnat sitt liv åt att bekämpa analfabetism och läsokunnighet. Med hjälp av automatiserade författartekniker har han producerat mer än 200 000 (!) böcker, med dikter, limerickar, sonetter, haiku, fiktion och vetenskapliga texter.

Är det kanske detta som är framtiden, avancerade dataprogram som skriver romaner? Det blir ju onekligen billigare för förlagen att ge ut böcker när det inte finns några (onödigt dyra) författare som kräver förskottsbetalningar och royalties.

Nu när jag tänker efter var det kanske inte helt lyckat att skriva om det här och tipsa mina chefer. Nästa vecka fyller kanske Microsoft Sam dessa spalter.

Mer läsning

Annons