Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi på hög nivå

Annons

Den har inte premiär förrän i december, men redan nu börjar peppen inför premiären av ”The hobbit: En oväntad resa” att kännas av. När Peter Jackson åter tar sig an Tolkien är det med en filmatisering i två delar av ”Bilbo”, vilket måste anses vara en lagom preview till hans ”Sagan om ringen”-projekt.

Länge såg jag en filmatisering av ”Bilbo” som något ganska ointressant. Efter att ha överkonsumerat ”Sagan om ringen”-filmerna i ett decennium kändes ytterligare två filmer, pressade ur en relativt kort bok, som för mycket. Allt trassel som kretsat kring filmatiseringen, med förseningar, regissörbyte och strejk, har också gjort att den känts väldigt avlägsen. Efter att ha sett en trailer och de produktionsvideo-dagböcker som ligger ute, sveptes jag dock tillbaka till den världen snabbare än vad jag anat.

Då, när Sagan om ringen-filmerna hade premiär, var det om inte hur stort som helst, så nästan. Första filmen såg jag på bio flera gånger och inför andra filmen köade vi en hel natt utanför Filmstaden, vilket i och för sig inte är ett helt orimligt påhitt av ett gäng tonåringar, om det inte varit för att det var november. Att åter få dyka ner i den världen vore ju nostalgi på hög nivå.

Bara en sådan sak som att flera skådespelare från Sagan om ringen-triologin återvänder till sina gamla roller är kul. Vi får åter igen se Ian McKellen som Gandalf, Andy Serkins som Gollum och Cate Blanchett som Galadriel. Till och med Elijah Wood kommer tillbaka i rollen som Frodo, trots att Frodo inte ens förekommer i boken – karaktären är inte ens född när historien utspelar sig. Hur de lyckats skriva in honom ska bli intressant att se.

Fantastiskt fina

Martin Freeman (”The office”, ”Liftarens guide till galaxen”) gör rollen som Bilbo, vilket känns som en garant för att det humoristiska från boken kommer att vara intakt. Det roligaste av allt är dock att Bret McKenzie från tv-serien ”Flight of the Conchords” dyker upp i rollistan, liksom att Stephen Fry (!) spelar Master of Laketown i andra filmen. Jackson lär också göra en tolkning som inte bara glädjer bokstavstrogna hardcorefans, utan våga leka med storyn för att göra en så bra filmatisering som möjligt. I så fall finns här potential för att det kan bli riktigt bra.

Mer läsning

Annons