Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Now you see me

Annons

ACTION. Med "The Prestige" och "Inception" satte Christopher Nolan ribban för hur magiker kan porträtteras på film, samt hur man gör en långsökt historia övertygande. Men med sådana höjdare följer ofrånkomligen imitationer. Louis Leterrier ("Transporter", "Clash of the titans") gör från början klart att "Now you see me" ska vara en smart och överraskande spänningsfilm, men det dröjer inte länge förrän det tricket är avslöjat.

Filmen kretsar kring några gatumagiker som kommer samman för att genomföra tidernas kupp. Inför tusentals åskådare i Las Vegas lyckas de råna en bank - i Paris. Hur gick det till, och vad ska de göra härnäst? Frågorna hopar sig hos FBI samtidigt som gruppen gör sig redo för nästa drag.

Varenda scen förbryllar med osammanhängande dialog och trötta skämt - ganska ofta om Leterriers hemland Frankrike. Trovärdigheten är lika låg som de lösa trådarna är många. Woody Harrelsons tankeläsare är särskilt osympatisk som gängets spjuver och mansgris, men ingen av de spelkortstunna rollfigurerna går riktigt att känna något för. Jesse Eisenberg gör var han kan med sina pratiga repliker. Morgan Freeman, som spelar en sorts överteatralisk James Randi, har liksom Eisenberg och Michael Caine i alla fall integritet nog att inte göra bort sig helt.

Det enda uthärdliga i den här röran är ironiskt nog de snabba slagsmål och biljakter som Leterrier ju visat sig duglig på förut. Så Jason Statham från "Transporter"-serien: kom tillbaka! allt är förlåtet.

Mer läsning

Annons