Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny spännande supergrupp med lokal bas

Annons

Den svenska fusiontrion Dirty Loops slog igenom 2011 med ett antal videos på Youtube där de gör egna versioner av kända hits av artister som Justin Bieber, Britney Spears, Adele och Lady Gaga. Den som inte sett dem råder jag att snarast kolla in exempelvis tolkningen av Adeles ”Rollin’ in the deep”.

Trion består av Jonah Nilsson, sång och piano, Henrik Linder, bas, och Aaron Mellergårdh, trummor. De har känt varandra sedan unga år och har gått gymnasium och musikhögskolan ihop. Det mesta de sätter tänderna i förvandlas till funkigt hårdsvängande jazzfusion.

Ofta framförs sådan tekniskt krävande musik på ett trist och alltför inåtvänt sätt. Det unika med de här killarna är att de klarar av att göra det med en klackspark, med utåtriktad och smittande spelglädje – utan att det uppfattas som cirkuskonster. Svänget står i första rummet.

En som smällde av när han fick syn på trion var forne jurymedlemmen i Idol, Andreas Carlsson. Han kastade sig på telefonen och erbjöd sig att bli deras manager. Det ledde till ett internationellt skivkontrakt på anrika Verve med den världskända producenten och skivbolagsdirektören David Foster.

I november kom första egna singeln, ”Hit me”. Jag var orolig för att Foster och andra producenter skulle slipa av deras stil och kommersialisera musiken. Glädjande nog tyder singeln på att de vidareutvecklat sin speciella stil. ”Hit me” är helt galen – extra allt, liksom.

Till skillnad från Idol, där deltagarna haussas upp till att snabbt bli ”stjärnor” (något jag kritiserade i krönikan förra veckan), har Andreas Carlsson betonat vikten av att Dirty Loops skyndar långsamt. De är sparsmakade med tv-framträdanden och bygger främst sitt varumärke i sociala medier och direktsända så kallade ”hang outs” på webben.

Det finns en lokal koppling till gruppen. Basisten Henrik Linder spelar på elbasar av märket Mattissonbass, specialtillverkade av Anders Mattisson i Kumla. Trots flera feta erbjudanden från internationella instrumenttillverkare väljer Linder att hålla fast vid sin Kumlabas.

Bara det en anledning att fortsätta följa bandet.

Mer läsning

Annons