Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tid och ny plats för länets alla bokälskare

Fler författare. Större yta. Ökad tillgänglighet. Mycket är nytt när Bokmässan i Örebro flyttar från Slottet till Conventum och från hösten till våren.

Annons
Astronauten Christer Fuglesang inviger rets bokmässa på Conventum den 13 april.

Den 13 april inviger astronauten Christer Fuglesang länets största litteraturhändelse.

För ett år sedan tog studieförbundet ABF över värdskapet för Bokmässan i Örebro. Nu är det dags för deras första mässa att gå av stapeln.

Det blir i Conventum Arena den 13–15 april. Ny lokal och ny tid alltså, dessutom ett sextiotal författare vilket är betydligt fler än tidigare – men formen är densamma. Det blir seminarier och författarpresentationer liksom utställare och aktiviteter för bland annat barn och unga.

Temat ”Läsfest för alla” syftar till att nå en bredare publik. Projektledaren Maria Stenberg vill att de som inte kommer till bokmässan i vanliga fall ska hitta dit i år – ungdomar, läsovana, idrottsintresserade – inte minst döva och hörselskadade. Bokmässan är tvåspråkig vilket betyder att den är lika mycket tillgänglig för döva som för hörande. Teckenspråkssamordnare Maria Norberg hoppas att den unika satsningen ska öka efterfrågan på teckentolkning för liknande evenemang.

Bland besökande författare märks David Lagercrantz, Markus Lutteman, Annelie Jordahl, Amanda Svensson, Maria Sveland, Mian Lodalen, Susanna Alakoski, Fanny Ambjörnsson, Anna Jansson, Göran Skytte, Torbjörn Flygt, Frida Nilsson, Gunilla Bergström, Tomas Sjödin med flera.

Utöver temat ”Läsfest för alla” har bokmässan valt fyra ämnen med extra fokus. Det är ”Den nordiska deckaren”, ”Serier, fantasy och manga”, ”Mat och klimat” och ”Teckenspråkskultur”.

Mer läsning

Annons