Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt år igen, frågan är om det blir gott

Jag stod på bron över E18 vid Scandic Väst när polisbilarna i hög fart kom körande i skenet av blåljus bort mot den fest jag precis lämnat.

Annons

Det var nyårsnatt och kinderna hade ingen känsel längre medan jag försökte värma fingrarna i min tunna mockajacka. Jag hängde en stund på broräcket och såg ned på bilarna som for förbi i hög fart mot okända mål. Efter en stund anslöt ett par vänner och vi började röra oss in mot city i jakt på någon ny fest. De enda bekymren man hade var den evigt olyckliga kärleken och att hålla sig borta från de värsta slagskämparna från vischan som alltid drog runt på stan.

Det var flera år innan Palme blev skjuten och Sverige hade fortfarande oskulden kvar. Åtminstone brukar det heta så. Men under 80-talet började nazister marschera på gatorna och våldet och hatet började byggas upp in mot 90-talets Laserman och Ny Demokrati. Sverige visade en äcklig sida redan då. Invandrarna fick skiten som vanligt men landsbygden hade inte hunnit tömmas än och landet hade inte ”gått sönder.” Jag vet inte vad missnöjet gick ut på då men det brukar hänga ihop med ekonomi. Ung och oengagerad som jag var brydde jag mig inte om det. Idrott och tjejer betydde allt.

Om några dagar tickar den där klockan ner igen mot ännu ett nytt år och vi pussar och kramar varandra och klirrar i glasen och önskar varandra ett gott nytt på ren rutin medan champagnen yr under de kärleksfulla skålarna. Fyrverkerier och vackra kraftfulla tal runt om i Sverige. Att det blir ett nytt år kan vi inte förhindra men jag undrar hur gott det kommer att bli. Äldre och mer engagerad kommer jag från min balkong se ut över ett land med allt fler människor som bekänner sig till antidemokratiska värden.

2015 kan bli det skitigaste året på länge. Jag hör fler och fler som tror att dom enbart röstar för stängda gränser när dom istället väljer ett samhälle där den fria människans val och tankar hotas. Ett samhälle som vill tysta de fria rösterna. Ett samhälle där inte alla människor lever under samma villkor. Jag är en person som inte platsar i ett sånt samhälle. Jag kommer att bekämpas. Ibland tänker jag på alla de som dött för det fria ordet och den fria människan. Hur vi hånar dom genom att glömma. Det öppna, fria och blandade samhället är det enda samhället värt att leva i.

Pelles lista

1, Nättidningar: Jag försöker verkligen eftersom jag vill hänga med men att ligga med plattan, datorn eller mobilen och läsa är inte ens i närheten av känslan med papper.

2, ”Gammelmedia” För mig är papperstidningar fortfarande nummer ett. Under helger då man verkligen har tid att såsa i soffan och läsa då kommer inga tidningar. Saknar dom.

3, Rudbeckstunneln: Det har varit rätt tyst under julhelgen. Förutom ett par kepsraggare som kört rally. Sura för att inte tomten kom? Kräver farthinder nu!

Mer läsning

Annons