Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla

Annons

Den har vilat, den har bearbetats, den har diskuterats och den har ifrågasatts. ”och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla”, filmen som har Kumlabördige Håkan Nessers bok som förlaga, visades första gången på Göteborgs filmfestival i januari i år. Men nu får den möta den stora biopubliken, då den har premiär på SF:s biografer – och en speciell visning på Folkets hus i Kumla .

Och det har faktiskt inte gjort något att premiären fått vänta. För resultatet är moget och genomtänkt. Och väldigt mycket Håkan Nesser. Författarens röst ligger som bottenklang under hela berättelsen om gymnasisten Mauritz och hans stora kärlek till jämnåriga Signhild. Med det nesserskt rika folkskolelärarspråket, men utan Närkedialekten, för huvudrollsinnehavaren Anton Ahremalms röst handlingen i maklig takt framåt mot det abrupta slutet och så den förklarande epilogen.

Filmen följer med andra ord sin förlaga troget. Det är just Håkan Nessers drömskt mumlande bilder i ett motsägelsefullt staccato och samtidigt harmoniskt tempo, som är författarens signum. När vardagen möter det oväntade och den själsliga utvecklingen hos huvudkaraktären.

Anton Ahremalms relativt fåordiga roll Mauritz bligar under lugg och är nästan hela tiden på väg till något, men densammes röstpålägg kompletterar bilden av en ung förälskad man som vill veta mer och som vill hjälpa.

Filmen är överhuvudtaget inte rik på repliker, men på många situationsscener som ersätter replikerna. Det är sommar, det är 60-tal med snygga kläder och interiörer och det är hög igenkänningsfaktor för närkingar. Igenkänningsfaktorn är dessutom stor för alla flitiga besökare till Örebro länsteaters uppsättningar. Flera av teaterns skådespelare medverkar i filmen.

”och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” är lätt att tycka om, men inget mästerverk eller en film som går ända in i hjärteroten. Den är charmant helt enkelt.

Och ett extra plus på de tre stjärnorna till det ömsint sanna samspelet mellan Anton Ahremalms Mauritz och hans vän Elonsson, spelad av Tom Lofterud.

Fotnot: Recensionen publicerades första gången i anslutning till premiären på Göteborgs filmfestival i januari 2014

Mer läsning

Annons