Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohlson Wallin ställer frågor på sin spets

Tre världsreligioner, tre heliga skrifter - och intolerans. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har besökt Jerusalem för att skildra hur de tusenåriga texterna i vår tid kan vändas mot hbtq-personer. På lördag är hon med och öppnar utställningen ”Jerusalem” på Örebro läns museum.

Annons
Kyssen.

Museet har under våren arbetat med temat Allas lika värde. Inom ramen för den satsningen visas två utställningar med Elisabeth Ohlson Wallins bilder. Först ut var ”Våra rättigheter” som pågår till och med nästa helg. Och nu har ”Jerusalem” vernissage. Museichefen Mikael Eivergård tycker att Elisabeth Ohlson Wallin tar upp viktiga ämnen som engagerar.

- Hon ställer frågorna på sin spets och gör att människor blir berörda.

1998 rörde Elisabeth Ohlson Wallin upp känslor med sin omdebatterade utställning ”Ecce homo”. Nu nästan femton år senare fortsätter hon att ifrågasätta religionens och vårt samhälles inställning till homo- och bisexuella och trans- och queerpersoner. Och hon fortsätter att vara kontroversiell.

- Vi vill att Örebro länsmuseum ska vara en plats där man diskuterar samhället. Då måste vi våga ta tag i den här typen av frågor, säger Mikael Eivergård.

”Jerusalem” visas i det som tidigare kallades ”Kyrksalen”. Det är ett led i att museet vill förnya sina lokaler. På lördag klockan 14.00 inviger Lena Baastad utställningen i närvaro av bland annat fotografen själv.

Mer läsning

Annons