Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oldtimers som konkurrerar med fotboll

De räknar knappast med att slå igenom. Örebrobandet Black River String Band har det mesta mot sig. De representerar en av de smalaste genrerna under Live at Heart, old-time, och spelar dessutom mitt under fotbollsmatchen Irland-Sverige.

Annons

– Vi har både fotbollen och musiken mot oss, småler Erling Bronsberg som spelar banjo och är leadsinger i femmannagruppen.

Old-time. Tänk banjo och lägg till fiol och mandolin. Ser ni bilden av ett gäng skinntorra gubbar i säckiga byxor med hängs-len. I bakgrunden en brädlappad kåk, en scen som hämtad ur ”Sista färden”.

Nu hör ni musiken: en snabb melodi, ett flöde av toner som aldrig tycks upphöra.

– Grundstommen är låtar som inte får vara yngre än från 1920-talet. För då är det inget bra, förklarar Erling och bekänner utan omsvep att han är nörd på old-time, närmast en fanatiker.

Det var när Erling flyttade till Örebro från Stockholm för två år sedan som fröet till Black River String Band såddes. Han hade spelat old-time i Stockholm tidigare och sökte nu likasinnade i sin nya hemstad.

Han tipsades om Isak Björklund, musiklärare och folkmusiker. Tillsammans bildade de en duo och fortsatte jakten på medmusikanter.

I dag är bandet en kvintett med klassisk old-timesättning: fiol, banjo, mandolin, ståbas och gitarr.

– Vi kör traditionella låtar och skriver inget nytt eget. Det här är musik som lever bra på sina egna meriter. Det enda nya är en Woody Guthrie-låt från sextiotalet, och det kan väl vara okej bara för att det är just Guthrie.

Vad är det då i old-time som är så speciellt? För Erling är det kollektiva flödet särskilt intressant. Till skillnad från bluegrass, som utvecklats ur just old-time, ges inget utrymme för individuella solon.

– Ingen tar större plats än någon annan och inget är utstakat hur man måste göra. Sångtexterna är också väldigt fria att tolka.

Vad handlar de om?– Supa, sex, hjärtkrossning – och sedan supa igen. Och så att vara pank. Som i dag, inga stora förändringar, säger Erling och skrattar.

Det bli mycket så, en slags galghumor, under vårt samtal. Kanske lite typiskt för old-time och de människor, ofta fattiga industriarbetare, som den har sitt ursprung i.

Det är en oerhört smal genre Black River String Band valt. Och bandet ser inte som sin främsta uppgift att förvalta någon slags ren old time-stil från way back when. Tvärtom. Med sina olika bakgrunder lägger de till nya ackord och klurar ut andra idéer kring låtarna.

–Det är egentligen ganska fritt fram, säger Erling som lite oväntat också spelar crust punk i bandet BolgiaV.

Spelningen på Live at Heart kom till efter en spontanansökan från bandet. Arrangörerna gjorde tummen upp direkt. Fast någon förhoppning att Black River String Band ska bli signade av någon skivbolagsdirektör under festivalen har inte Erling.

– Visst skulle vi kunna lägga på baskagge och feta till arrangemangen, men då är det ju inte old-time längre.

Och så var det ju det där med matchen Irland–Sverige.

Fotnot: Black River String Band spelar på fredag kl 21 på Elite Stora Hotellet och kl 01 på Clarion Hotel.

Här är ett youtubeklipp med bandet.

Mer läsning

Annons