Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om du verkligen vill att det ska höras – viska

Annons

Ett av mina starkaste radiominnen från barndomen är pjäsen ”Rösterna” av den danske författaren Poul Henrik Trampe. Den gick som följetong första gången 1980 och naglade fast mig framför radioapparaten. Originaltiteln är ”Stemmer der dræber” (Röster som dödar) och handlar om serietecknaren Alex Winters jakt på ohyggliga röster som tycks komma från människor som försvunnit i Bermudatriangeln.

Jag minns fortfarande den kittlande känslan av skräck som kröp in under skinnet av de viskande rösterna. Liknande effekter används i filmmusiken till skräckklassikern ”Omen” där kören har flera tisslande och tasslande partier i de mest kusliga scenerna. Viskningarna gör att man spetsar öronen. Man blir osäker och på sin vakt.

Jag brukar sova väldigt tungt på nätterna och är ofta svårväckt. Men om någon börjar samtala i viskande ton i rummet slår jag upp ögonen direkt, klarvaken. Det finns en teori om att ljudet av en viskning påminner om prasslet av löv och att det väcker omedvetna minnen i vår genbank om att någon hotande angripare, kanske ett rovdjur, närmar sig.

Kanske är det så. Jag vet inte. Men viskningen gör helt klart något med oss. Den kan vara förtrolig och hemlighetsfull, väsande och hotfull eller kärleksfullt upphetsande.

På Youtube har det vuxit fram ett fenomen som har beteckningen ASMR, Autonomous Sensotory Meridian Respons. I korthet handlar det om ljud som kan utlösa behagliga rysningar och en känsla av avslappning hos lyssnaren.

Youtubeklippen kännetecknas av viskande röster och svaga ljud som ska avnjutas på hög volym med stereohörlurar. Inspelningarna är väldigt intima och nära, dock utan sexuella anspelningar. Det handlar om en annan typ av fysisk njutningskänsla i hjärnan.

Det kan vara någon som viskar och blåser i ditt öra, klipper eller borstar håret på dig, eller prasslar med olika material. ASMR-känslan triggas av olika ljud hos olika människor. Man får prova sig fram och se om man går i gång på något.

Det har byggts upp en hel community runt fenomenet. ASMR-fantaster vittnar om hur de alltid somnar till ett visst klipp eller använder det för att slappna av efter en stressig dag på jobbet.

Jag klickar mig fram mellan de olika klippen och fascineras av människors uppfinningsrikedom. Men det funkar inte att somna till – minsta viskning gör mig klarvaken.

Mer läsning

Annons