Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Open Art - Mats Nilsson slutar som projektledare

Open Arts projektchef, Mats Nilsson, lämnar sitt uppdrag i höst.Han tycker att uppdraget att få ihop ekonomin kring utställningen är krävande och att han som 64-åring ”ändå har åldern inne”.

Annons
Mats Nilsson, projektledare för Open art.

- När jag anställdes på Konsthallen 2002 lovade jag mig själv tio år. Nu är jag inne på det tolfte, konstaterar Mats Nilsson och berättar att han länge funderat på att sluta.

- Open Art är ett ganska jobbigt projekt att driva, inte minst ekonomiskt. Vi har visserligen kommun- och landstingsbidrag, men ytterligare tre miljoner måste till i sponsring och det är ett tufft arbete att få ihop de pengarna.

Helt har han inte stängt dörren åt Open Art. Han kan tänka sig att jobba vidare inom projektet, men i betydligt mindre omfattning.

Helene Lis, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Örebro, hyser också förhoppningar om att få behålla Nilsson inom projektet.

– Han flaggade redan i höstas för att han tyckte att arbetsbördan var för tung och nu ser vi över hur vi ska jobba vidare, säger hon.

Att Mats Nilsson väljer att kliva av bara ett år till nästa Open Art behöver inte innebära ett avbräck i planeringen, menar Helene Lis. Projektet leds av en styrgrupp där Lis är ordförande. Där sitter också bland andra Annica Andersson, enhetschef på Örebro kommun, representanter för Örebro universitet och landstinget.

Open Art har genomförts fyra gånger sedan premiäråret 2008. Det har varit en stor framgång publikmässigt, men också på senare år fått en del kritik, bland annat för mansdominansen bland de utvalda konstnärerna. Även politiskt har projektet varit en het potatis. Här har främst storleken på anslagen stått i fokus.

Mats Nilsson och projektledaren Lars Jonsson tilldelades NA:s kulturpris förra året. I samband med det efterlyste Nilsson en förändring av organisationen. ”Jag tror att det skulle gagna projektet att få till ett bolag eller en stiftelse som huvudman, med en stark styrgrupp med olika kompetenser”, sade Nilsson då.

Han medger att den inställningen påverkat hans beslut.

– När jag tog upp diskussionen om huvudmannaskap så var det mot bakgrund att de flesta liknande verksamheter faktiskt inte drivs i offentlig regi. Det blir ett väldigt råddigt projekt att genomföra med de upphandlingsregler som gäller med kommunen som huvudman, säger han till na.se.

Örebro kommun söker nu en ny projektchef till utomhusutställningen. Ansökningstiden går ut 20 juni och tjänsten ska tillträdas 1 september.

Mer läsning

Annons