Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opera på bio – en digital framgångssaga

Annons

I slutet av 1990-talet kämpade många biografer som drevs i Folkets hus-föreningars regi för sin överlevnad. Landsortsbiograferna fick ofta sina filmer sent – ibland flera månader efter premiären i storstaden – och kopiorna som levererades var slitna och repiga efter många visningar. Dyrt var det också. Varje filmkopia kostade runt 20 000 kronor.

Det skrala utbudet gjorde att publiktillströmningen minskade, vilket gjorde det ännu svårare att få visa färska storfilmer.

I det kritiska läget kom filmfotografen Peter Wester som en räddare. Han kontaktade Folkets hus och parker, FHP, med en idé om att investera och vara först i Europa med att digitalisera sina salonger.

Drygt tio år senare beskriver Malin Krutmeijer hela den digitala resan i den nyutkomna boken ”När operan kom till byn” (Premiss förlag). Hon har besökt biografer från norr till söder som levt upp och nått en helt ny publik.

Den digitala tekniken öppnade möjligheten för FHP:s biosalonger att vid sidan av de ordinarie filmerna direktsända konserter, opera- och teaterföreställningar. David Bowie var först ut 2003 och 2005 lockade Robbie Williams storpublik till biograferna.

2007 skrevs ett avtal med Metropolitan i New York om att direktsända deras operaföreställningar. Intresset ökade snabbt. Förra året hade konceptet Opera på bio över 100 000 besökare på 170 biografer runt hela landet. Och utbudet ökar hela tiden. Nästa år erbjuds livesändningar från bland annat Bolsjojteatern, Kungliga operan, Göteborgsoperan, Berlinfilharmonikerna, National Theatre, med mera.

I länet visas livesändningar i Hällefors, Kumla, Karlskoga, Lindesberg och Nora. Operaföreställningar som är på gång är bland annat ”Falstaff” av Verdi, ”Don Giovanni” av Mozart, och Puccinis ”La Bohème”.

Alla föreställningar visas dock inte överallt. De lokala föreningarna får välja vilka de vill visa. Så det gäller att hålla utkik i tablåerna och vara beredd att åka till grannkommunen för att inte missa något.

Skeptiska operaentusiaster må invända mot att upplevelsen inte blir densamma som att se en opera live på plats. Kan det verkligen funka att se det på bioduk? Och, tja, har man möjlighet att pendla till New York och gå på Metropolitan då och då kanske det är att föredra. Men annars ser jag bara fördelar med den här utvecklingen.

Mer opera åt folket!

Mer läsning

Annons