Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrokonstnär fick stort stipendium

Stina Rosenberg, konstnär med rötterna i Örebro, har fått Sveriges största konstnärsstipendium på en halv miljon kronor. Stipendiet delas ut av Åke och Ingrid Andréns stiftelse med säte i Värnamo.

Annons

Stina Rosenberg, som i dag är 32 år, ställde ut på Galleri Örsta förra året. Hennes målningar i ljust pastellig ton rör sig i en formvärld som påminner om ”pennans rörelser i ett telefonklotter”, skrev NA: s recensent Stefan Nilson.

Stina är uppväxt i Örebro med omnejd med sina föräldrar och fyra syskon. Hon bodde på olika platser delvis på grund av att familjen splittrades. Att hon skulle bli konstnär stod klart tidigt. Efter att ha gått estetisk variant på samhällsprogrammet på Risbergska skolan sökte hon folkhögskola i Göteborg och därefter direkt till Göteborgs konstskola.

”Jag hade väl en duktighetstanke i mig att avbilda verkligheten så skickligt som möjligt, men redan då började jag känna att jag var så begränsad i mitt förhållande till måleriet”, berättade hon i en intervju i NA 2011. Trots det sökte hon sig vidare utbildningsvägen. På konsthögskolan i Umeå började hon arbeta med teckning och akvarell.

Att hon nu får Åke och Ingrid Andréns stipendium betyder mycket. Hon slipper ta extrajobb under flera år.

– Det känns väldigt stort och kommer att göra väldigt stor skillnad för mig, säger hon i en intervju i Nyheter P4 Jönköping.

I oktober är hon aktuell med en utställning på Jönköpings konstmuseum.

Priset delas ut på Liljevalchs i Stockholm under tisdagskvällen.

Mer läsning

Annons