Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palo Alto

Annons

FILM. Med "Palo Alto" har den tredje generationen Coppola gett sig in i filmbranschen, eller kanske snarare inte tagit sig ur den. Gia Coppola, vars farfar heter Francis Ford Coppola, regidebuterar med ett lågmält och inte så tokigt ungdomsdrama, som bär vissa likheter med faster Sofia Coppolas ("The bling ring", "Lost in translation") känsla för skildringar av tomhet.

I det välmående Palo Alto, som ligger i närheten av San Fransisco på den amerikanska västkusten, är ungdomarna så där cyniska, jobbiga och gulliga som de brukar skildras i amerikansk populärkultur. Fokus ligger på fyra high school-studenter, som på olika sätt tacklar den gråa tillvaron. Teddy röker på mestadels och är samtidigt lite kär i April. Hon verkar ha ett gott öga till honom också men de får inte till det och hon börjar istället flörta med sin fotbollstränare. Fred är Teddys kompis och blir allt mer instabil. Han börjar hänga med Emily som använder sig av sex för att känna något, kanske att få känna sig värdefull, med motsatt resultat.

Framförallt är de alla så rysligt ensamma. I de ödsligt filmade scenerna rör sig alla ungdomarna som i ett vakuum trots sina privilegierade omständigheter. Alla vuxna i filmen är mer eller mindre hopplösa narcissister. James Franco, som också skrivit den novell som filmen bygger på, spelar fotbollstränaren och är skönt nedtonad och faktiskt riktigt bra som charmig slemhög.

"Palo Alto" får verkligen till den där tidlösa känslan av tristess som kan prägla tonåren. Det gör tyvärr också att filmen i sig blir lite trist och stillastående stundtals. Emma Roberts i rollen som April och Jack Kilmer som Teddy och deras oförlösta förälskelse är navet i den ganska spretiga historien som velar lite fram och tillbaka innan den till slut knyts ihop på ett ganska snyggt sätt. Det finns en räddning ur ensamheten trots allt, propsar filmen på och det är fint gjort här. Och Jack Kilmer får visa att han kan vara minst lika gullig som hans pappa Val Kilmer (som också dyker upp i en liten roll här) en gång i tiden var.

Mer läsning

Annons