Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paper towns

Annons

Ungdomsfilmer enligt mall 1A, om roadtrips och levnadsglada, poesiläsande och spontana tjejer som får unga män att komma till insikten om att livet är till för att levas, finns det många av. Här är ytterligare en.

Den mest tröttsamma genren av ungdomsfilmer måste vara den där en kärlekskrank pojke kommer till den djupa insikten om att flickor också är människor, inga väsen (eller mirakel som är uttrycket man valt här). Eller ungdomsfilmer som går ut på att man inte riktigt levt om man inte skolkat, haft sex och skrikit högt i något slags glädjetjut på en naturskön plats.

Denna gång sker båda dessa insikter via en menlös roadtrip i jakten på grannflickan Margo (Cara Delevingne) som rymt hemifrån men lämnat små ledtrådar efter sig om var hon kan befinna sig. Ledtrådarna är ämnade för Quentin (Nat Wolff), inser han, och lastar därför bilen med sina bästa vänner och ger sig av på en tvådagarsresa.

Knappt någonting händer. Man kissar i en läskburk. Man kör nästan på en ko. Men detta räcker för att Quentin och hans vänner ska inse att drömtjejen är en dröm men riktig kärlek, det är grabbgänget det.

Och visst, gymnasiet var objektivt sett tråkigt eftersom de inte tillhörde den populäraste gruppen men när man tänker på det så var gymnasiet egentligen superbra för där umgicks de ju faktiskt varje dag. Wow. Ja, det är inte så att man häpnar över de briljanta slutsatserna här.

Man häpnar väl egentligen inte över någonting alls i denna film förutom att filmbolagen fortsätter att producera filmer som denna där härliga, spontana och lite mystiska, poesiläsande tjejer (så kallade manic pixie dream girls) får agera katalysatorer för osäkra pojkars stärkta självbild.

Filmen bygger på en bok av John Green som skrev den hyllade "Förr eller senare exploderar jag" som i alla fall hade en manic pixie dream boy i en ledande roll istället för detta tröttsamma, klassiska upplägg. Här är det istället modellen Cara Delevingne som försöker dölja sin brittiska accent och visa hur livsbejakande hon är eftersom hon virar in sin kompis bil i gladpack och åker högt upp i en byggnad och ser på utsikten mitt i natten. Ack, ungdomen.

Mer läsning

Annons