Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Påtar hellre i trädgården än spelar gratis i Örebro"

Norabon Ted Ström har varit professionell musiker i 40 år. När Örebro kommun firar 750 år i sommar vill arrangören att kompositören ska uppträda – helt gratis.- Då är man ju hellre hemma och påtar i trädgården, säger Ström till NA.

Annons
Ted Ström och Sandra Almqvist.

Örebrokompaniet, som arrangerar jubileumsveckan i augusti, har klart med en rad artister, däribland Magnus Uggla, Lotta Engberg och Miriam Bryant. Så sent som i dag blev det klart att Sven Ingvars också kommer till Örebro för att uppträda.

Man har också bjudit in lokala artister – som till skillnad från de ovan nämnda förväntas uppträda utan arvode.

- Det känns ju väldigt konstigt. Jag uppträder aldrig gratis, eftersom jag är professionell musiker, säger Ted Ström, som kanske är mest känd för låtarna ”Vintersaga” och ”Hon kom över mon”.

Det var en konsult från ett Stockholmsbaserat företag som ringde till Ted Ström och undrade om han kunde tänka sig att uppträda under jubileumet.

- Han berättade att de helt enkelt hade slut på pengarna i budgeten och därför inte kunde betala något arvode för uppträdandet.

Vad svarade du?

- Att jag inte ville delta, förstås. Så jäkla kul är det ju inte. Då är jag hellre hemma och påtar i trädgården.

Ted Ström är förvånad över att frågan inte kom från Örebrokompaniet, utan från ett konsultbolag i Stockholm.

- Konsulter genomsyrar ju hela samhället nu. Så många artister kan det ju inte röra sig om. Vi arrangerar Parkfesten här i Nora sedan flera år, och inte tusan lägger vi pengarna på att ha konsulter som ringer till artisterna då. Klart det inte blir några slantar kvar.

Ted Ström är inte den ende lokala artisten som fått en förfrågan om att spela gratis under jubileumet.

Sandra Almqvist, projektledare för 750-årsjubileumet, bekräftar att man har tillfrågat en rad artister om ett deltagande.

- En del lokala namn har fått frågan av oss om de kan tänka sig att göra kortare inslag utan arvode, säger Almqvist, och fortsätter:

- Vi har en trång budget och det är kommunala pengar vi handskas med. Vi försöker trolla med knäna så gott det går.

Har ni ventilerat frågan om att lägga resurserna på att framhäva Örebroband när staden firar 750 år?

- Vi sitter i en svår sits, eftersom vi ska försöka hitta artister som både drar mycket folk och som helst har en lokal förankring. Lotta Engberg har ju släkt i Laxå och Sven Ingvars har en gitarrist i bandet (Staffan Ernestam, reds anm.).

Örebrokompaniet har engagerat ett Stockholmsbaserat bokningsbolag för att få klart med artisterna under jubileumsveckan.

- Det handlar väldigt mycket om förhandlingar med artisterna och deras bolag och då kände vi att vi ville ha hjälp av ett företag som kan den biten. Jag kan lova att vi lägger en mindre del av vår budget på konsulttjänsten.

Mer läsning

Annons