Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Kihlgård

Annons

NOVELLER. Ja, du vet.

Så börjar han. Sitter där framför dig och berättar. Det är en bok om livet och döden. Vilken bok är inte det förresten? Men här är det ovanligt tydligt på ett mångfacetterat vis, en ordkonst som gräver sig ned i tankarna.

Peter Kihlgård, med rötter i Örebro, lockar med oss på resor i fantasi och verklighet. Ibland mycket kort, bara några rader. Ibland rikt och omtumlande, beskrivningar av livet, av fantasin och verkligheten.

Det är raka historier, det är symboliska berättelser. Ibland börjar och slutar det mitt i en mening, nästan så man kan tro på tekniskt missöde – men ändå inte …

Somligt är nära och jag känner igen mig. Det kunde lika gärna vara jag som är tolvåringen som sitter i bakgrunden och iakttar och avlyssnar när föräldrarna bjuder goda vänner på middag.

Vad de talar om, vad de skrattar år. Berättelser, berättelser.

Den längsta texten, om klockmalmens hemlighet, är visdomsord från far till son. Hårda ord och mjuka ord, kloka råd när den enes liv går mot sitt slut och den andres är i sin början. Det är hat och det är kärlek. Misstro och slughet. Det är sidor av praktiska råd men i grund och botten en allegori. Hur formar vi livet på bästa sätt? Hur handlar vi med malmen för att få den rätta klangen?

Peter Kihlgård har orden. Och han skänker oss bilden av berättaren.

Mer läsning

Annons