Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär: "Höstsonaten" på Nora teaterbiograf

En bearbetad version av  Ingmar Bergmans klassiska filmdrama ”Höstsonaten” har haft Sverigepremiär i Nora under morsdagshelgen.

Annons
Martin Edin (piano), Grynet Molvig och Paula Ternström har huvudrollerna när

TEATER. Det är Paula Ternström som står bakom idén att sätta upp pjäsen. Och hon tänkte tidigt på sin väninna och skådespelarkollega Grynet Molvig som motspelerska i modern Charlotte.

Och Grynet Molvig, som varit sparsam med de dramatiska rollerna på senare år, lät sig övertalas.

Paula och Grynet hade tidigt ett önskemål om att ha premiären just kring mors dag.

– Jag sade att i så fall får det bli i Nora eftersom jag har kollationering med Stadra just den helgen, berättar regissören Rune Jakobsson, som tidigare samarbetat mycket med Magnus Wetterholm på Stadra teater.

Där har ni alltså förklaringen till varför premiären är förlagd till Nora.

– Föreställningen är en avskalad version av filmen där några av karaktärerna och en del scener och monologer strukits helt, berättar Rune.

Kvar finns den täta, och spända relationen mellan modern Charlotte och den ena dottern, Eva.

– Det finns också ett vagt incesttema i filmen som förvinner helt. På det här sättet tror vi att historien blir lite mer allmängiltig.

Musiken är central. I en av nyckelscenerna diskuterar mor och dotter, båda pianister,  hur Chopins a-mollpreludium, opus 28, ska tolkas Här kommer föreställningens tredje huvudrollsinnehavare in i bilden: Martin Edin, forskare vid Musikhögskolan i Örebro som just nu skriver på en avhandling om improvisationsmusik under tidigt 1800-tal.

Förutom att spela Chopinstycket lägger han klanger och gör improvisationer.

– På så sätt får musiken både en understödjande och en rent berättande funktion, förklarar Rune Jakobsson.

Efter premiären på Nora teaterbiograf ska uppsättningen visas på Fårö i sommar, under Bergmanveckan. I höst blir det turné runt om i Sverige.  

Mer läsning

Annons