Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådhuskalendern avslöjad i sin helhet

Bland besökarna på Örebro läns museum på torsdagskvällen växte en stämning av nyfikenhet och spänd förväntan. Nu var det äntligen dags att se hur konstverken i Rådhuskalendern såg ut i sin helhet.

Annons
Vernissage. Agneta Persson och Stefan Pettersson avtäcker Tomas Lidéns konstverk.

Det var vernissage med bubbel och salta pinnar, kramar och en och annan kindpuss. Det är så det brukar vara på tillställningar som denna. Men det var något mycket speciellt med konstvisningen. Alla bilder täcktes av svarta filtar.

För er som inte vet något om Rådhuskalendern i år kan vi berätta att temat är ”Utanför ramarna”. Bilderna som har visats i Rådhusets fönster har bara varit ett utsnitt varje konstverk. Hur hela verken ser har hemlighållits.

Det är åttonde året i rad som det varit julkalender i Rådhusets fönster. Syftet med kalendern är att uppmärksamma konstnärerna och deras verk på ett speciellt sett. Tanken är att konsten ska bli tillgänglig för en större publik än vanligt. Örebro kommun är huvudsponsor. För idén och projektledningen svarar Soul Design.

– Idén med konsten i Rådhuset är rolig. Det fint att det har fått bli en tradition i Örebro som är en bra, fin och levande kulturstad, sade Frida Hellborg och Johan Pisoni.

Framför Kicki Hendals övertäckta bild samlades Emma Boström, Lena Boström och Malin Hussmo från Karl Johans skola. De var undrande och hade god lust att kika bakom filten, men det får man alls icke göra på vernissage. Skolan har varit luckvärd, en sorts sponsor, skulle man kunna säga.

Så på en given signal avtäcktes alla konstverken. Glada utrop och applåder, noterades av NA:s utsände som efter några varv i lokalen återkom till Karl Johans skolas utsända.

– Åh, vilken jättefin tavla, jag upptäcker hela tiden nya fina saker bilden, berättade Malin Hussmo med entusiasm.

Alla konstverken visas för allmänheten från och med i dag, 9 januari, till och med 22 februari på Örebro läns museum. De utsända från Karl Johans skola var redan på torsdagskvällen säkra på var Kicki Hendals konstverk ska hänga. Jo, i elevkafeterian. Konsten är till för eleverna!

Stefan Pettersson och Agneta Persson från CGI i Örebro tycktes vara väldigt ivriga att avtäcka sitt verk, en bild av Tomas Lidén.

– En underbar bild, den ska vi ha i fikarummet på kontoret. Medarbetarna ska kunna se den, var kommentaren.

Flera konstnärer var på plats. Ingela Agger var en av dem.

– Självklart är det så att jag tycker bra om vissa verk och mindre bra om andra verk. Så ska det ju vara. Det roliga med utställningen är mångfalden, förklarade Íngela Agger.

Gillar konsten. Camilla Törnquist från Soul Design i samspråk med Lena Boström, Emma Boström och Malin Hussmo.

Mer läsning

Annons