Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramsor som saknar både rim och reson

Annons

Lennart Hellsings odödliga ramsor har blivit film. I går hade ”Krakel Spektakel” Sverigepremiär på biograferna. Det är nästan märkligt att ingen gjort detta tidigare. Jag avundas manusförfattaren Torbjörn Jansson som fått knåpa ihop en berättelse om Gumman i månen, Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis, Kusin Vitamin, Herr Gurka och alla de andra.

Flera generationer har fått dessa ramsor med modersmjölken. Lennart Hellsing som är 95 år i dag släppte den första boken om Krakel Spektakel och Kusin Vitamin redan 1952. Redan då i samarbete med illustratören Poul Ströyer, vars färgsprakande illustrationer även spelar en central roll i den nya filmen.

Lennart Hellsing är en svensk barnboksinstitution tillsammans med storheter som Elsa Beskow, Astrid Lindgren och Barbro Lindgren. Sedan debuten 1945 med ”Katten blåser i silverhorn” har Hellsing publicerat ett femtiotal bilderböcker för barn, men han har även gjort mycket annat som exempelvis vuxenlyrik och -prosa.

Ramsor och rim är ofta barns första möte med litteratur och sagor. De fastnar så lätt och utvecklar barnets känslan för både språk och musik. Har man väl lärt sig en så sitter den livet ut. Den inneboende rytmen gör att de är lätta att memorera och tacksamma att tonsätta.

I dessa dagar hörs även andra typer av ramsor i medier och ute på stan. När de politiska partierna försöker föra ut sina valbudskap används ofta korta slogans och kärnfulla fraser, med förhoppningen att de ska fastna hos väljarna.

Några har jobbat med rim, andra inte: ”Ut med rasisterna – in med feministerna” (Fi), ”Mindre klasser – mer kunskap” (M), ”Feminism utan socialism” (FP), ”Politiken måste bli varmare, inte klimatet” (MP).

Även i debatter har politikerna en faibless för att trumma in budskapet genom att upprepa samma fras gång på gång: ”Regeringen har lånat till skattesänkningar” är Magdalena Anderssons (S) svar på det mesta. ”Vi tar ansvar för Sverige” är Reinfeldts motsvarande ramsa.

En som verkligen fastnade och rabblade upp en i förväg intränad ramsa var försvarsministern Karin Enström (M) i onsdagens Aktuellt. Likt en papegoja upprepade hon samma svar (tio gånger på fem minuter) på frågorna om FOI:s bulvanaffär med Kina. Det är redan en klassiker. Men någon tonsättning är nog inte att vänta.

Mer läsning

Annons