Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Vi skrattar åt fel saker

Medelålders och kvinna. En tid när livet verkligen borde blomma och friheten knacka på dörren.

Annons

Men för många en tid när verkligheten säger att tiden är ute: du är för gammal. Unga kvinnor, och män i alla åldrar, springer förbi.

Så är det för Siw Erixons skådespelerska i lunchteatern ”Stjärnlogen” på caféscenen vid Örebro teater. I 30 år har hon huserat i sin egen loge och när så hennes drömföreställning äntligen sätts upp vid teatern, Anton Tjechovs ”Körbärsträdgården”, är hennes lycka total. Tror hon. Rollen som fru Ranevskaja är ju hennes. Men inte då. En experimenterande regissör tycker att hon ska spela rollen som 16-åriga pigan Dunjasha och en ung skådespelerska får rollen som den mogna Ranevskaja.

Nu sitter hon i sin loge som hon tvingas dela med just denna unga fantastiska skådespelerska och väntar in sina repliker. Hon poängterar att hon inte är bitter, bara förbannad.

Och visst ryker det av ilska om Siw Erixons karaktär. Raseri över regissören, hämndgirighet mot sin unga kollega och förbittring över världens behandling av åldrande kvinnor.

Siw Erixon håller balansen fint mellan bitterhet, humor och skörhet. I kycklinggul klänning och lika gul virkad mössa symboliserar hon den mogna kvinnan med den evigt tidlösa människan där inuti. Den sorgliga problematiken att inte se sig själv som den regerande patriarkala omvärlden ser henne och den så uppenbara orättvisan i detta.

Siw Erixon gör än en gång en strålande uppvisning i att skildra en kvinna i medelåldern.

Även i Örebro länsteaters ”Jumpy” tecknar hon ett porträtt som lätt sexfixerad kvinna plus 50. Skådespelerskan i ”Stjärnlogen” är dock av tragisk art till skillnad från levnadsglada upproriska Francis i ”Jumpy” och kanske är det därför humorn i föreställningen delvis lättar på trycket, men framför allt förstärker det förutsägbart dystra i att som kvinna nå medelåldern. Det gör lite ont när det ska skrattas åt att tampongernas tid är över och att rollen som sexuellt attraktiv har ersatts av mamma-rollen.

Hade hellre velat skratta åt det befängda i synen av den mogna kvinnan, inte åt kvinnan själv.

Mer läsning

Annons